• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • PIPEREAAvocatul Gheorghe Piperea i-a contrazis pe reprezentanții băncilor, printre ei și Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, care au afirmat în mai multe rânduri că legislația Uniunii Europene ar prevede în mod explicit conversia creditelor doar la cursul curent, și nu la cel din data acordării.

  Piperea a făcut referire la Directiva 2014/17/CE, care urmează să intre în vigoare cel mai târziu în anul 2016 și pe care băncile au invocat-o în mai multe rânduri în apărarea lor, cu precădere atunci când în Parlament s-a discutat posibilitatea de legiferare a conversiei la cursul istoric.

  ”Nu este adevărat că această Directivă ar interzice conversia creditelor la cursul din data acordării acestora. Dimpotrivă. Aceasta este o speculație ușor de demontat a apărătorilor băncilor recalcitrante … Directiva nu stabilește acest lucru nici măcar la nivel principial”, spune avocatul într-o postare pe Facebook.

  Astfel, încă din preambulul Directivei se face referire la existența unei legislații de protecție a consumatorilor bancari încă din anul 1987 și la ignorarea acesteia de către bănci și chiar de către statele membre ale Uniunii.

  Ce prevede de fapt Directiva UE, în interpretarea lui Gheorghe Piperea? ”Conform Directivei 2014/17/CE, consumatorii, și nicidecum banca, au dreptul să ceară conversia, în timp ce banca are obligația să îl informeze imediat pe consumator că urmează o creștere severă sau explozie a cursului. În acest moment și în aceste condiții consumatorul are dreptul să ceară conversia, iar aceasta se va face la cursul din acel moment din trecut. Nu la 4 luni distanță, nici la 4 ani, nici la 7 ani după apariția riscului de explozie a cursului, ci la acel moment din trecut când a apărut riscul”, explică el.

  Până acum, mai mulți reprezentanți ai băncilor comerciale și ai Băncii Naționale au atras atenția că o eventuală lege privind conversia creditelor la cursul istoric ar încălca Directiva 2014/17/CE, deoarece aceasta ar prevede că orice conversie se poate face doar la cursul zilei. Ce nu au spus aceștia e că autoritățile europene includ în mod explicit în Directivele privind protecția consumatorilor posibilitatea ca statele membre să adopte legi mai favorabile consumatorului, acestea nefiind, prin urmare, în contradicție cu legislația europeană.

  ”Legiuitorul european nu putea fi atât de naiv sau atât de absurd încât, într-un instrument legislativ în care cel protejat e consumatorul și nu banca, să prevadă o soluție în defavoarea consumatorului. Și, de altfel, nu a făcut-o. Numai că BNR, chiar prin vocea Guvernatorului, v-a lăsat să credeți altceva. Domnul Guvernator ar trebui să își concedieze de urgență avocații, pentru că l-au indus în eroare”, consideră Gheorghe Piperea.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  One Response to Piperea: ”domnul Guvernator ar trebui să își concedieze de urgență avocații”

  1. […] Avocatul Gheorghe Piperea i-a contrazis pe reprezentanții băncilor, printre care și pe Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), cu privire la legislația Uniunii Europene, aceștia afirmând că legislația prevede în mod explicit conversia creditelor doar la cursul curent, și nu la cel din data acordării, relatează Pagina de Bănci. […]

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top