• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • iohannis pipereaAvocatul și profesorul de drept Gheorghe Piperea i-a trimis președintelui României, Klaus Iohannis o scrisoare prin care îi cere să retrimită legea privind insolvența persoanelor fizice (a falimentului personal) către Parlament pentru reexaminare. Piperea argumentează, în scrisoare, că nu este vorba de o lege care să-i protejeze pe consumatori, ci de una a „lichidării averii” clienților băncilor și a familiei acestora.

  Avocatul, specializat în procese contra băncilor pentru desființarea clauzelor abuzive, arată că legea falimentului personal, așa cum a fost adoptată de Camera Deputaților, creează o discriminare între insolvența profesioniștilor și cea a persoanelor fizice, în ultimul caz nemaifiind o procedură esențialmente judiciară, ci una administrativă, extrem de birocratizată și greoaie. El arată că, potrivit legii trimise spre promulgare, doar lichidarea este procedură judiciară.

  Printre problemele noului act normativ Piperea mai enumeră lipsa unor prevederi clare de remunerare a funcționarilor care vor face parte din comisiile de insolvență și întârzierea cu care legea va intra în vigoare, la cel puțin șase luni de la promulgare și publicare în Monitorul Oficial.

  Dar cea mai mare problemă a legii falimentului personal este, în opinia profesorului Facultății de Drept, faptul că cele două efecte esențiale ale insolvenței, suspendarea executărilor silite și înghețarea datoriilor nu se produc la declanșarea procedurii, ci doar după aprobarea planului de reeșalonare a datoriilor de către comisiile de insolvență. Iar această procedură poate să dureze între 8 luni și doi ani, după estimările lui Gheorghe Piperea. El precizează că prin această limitare a efectului benefic consumatorului, legea își pierde orice efect util de protecție a persoanei fizice.

  Avocatul și profesorul de drept mai arată că, deși există posibilitatea de a cere suspendarea executărilor silite și înghețarea datoriei după 30 de zile de la depunerea planului de reeșalonare, formularea defectuoasă a actului normativ face ca această opțiune să fie doar teoretică.

  Apoi, mai arată Gheorghe Piperea, procedura de faliment nu produce niciun efect benefic pentru persoanele fizice, întrucât și procedurile de drept comun au ca urmare pierderea tuturor bunurilor debitorului. Or, în aceste condiții, legea este inutilă.

  Avocatul mai arată că noua lege a falimentului personal are grave probleme de constituționalitate, atât din punctul de vedere al competențelor diferitelor autorități în comisiile de insolvență și al eliminării rolului justiției în procedură, cât mai ales prin faptul că legea încalcă dreptul la locuința personală și familială al debitorului.

  Piperea mai atrage atenția că noul proiect de insolvență a persoanelor fizice este în contradicție cu reglementările UE și juristprudența europeană și arată că actul normativ nu este decât „reflexia unei concepții centraliste, etatiste – controlul administrativ asupra vieții personale a individului care a ajuns în incapacitate de plată din cauza unei economii „performante”, dar care nu oferă nici locuri de muncă, nici șansele unei competiții oneste”.

  Citește și:

  Legea Falimentului Personal, „neașteptat de proastă” – av. Gheorghe Piperea

  CITR: Legea Falimentului Personal va fi dificil de aplicat, din cauza unor lacune

  Cinteză, BNR: Legea falimentului personal, benefică băncilor

  Bancherii se plâng că vor pierde 3,5 mld. Euro din cauza falimentului personal

  Ca deputat, Victor Ponta nu știe dacă va vota legea falimentului personal

  Piperea: Lipsește voința politică pentru legea falimentului personal

  Isărescu vrea legea falimentului personal, dar să fie ”bine făcută, cu grijă”

  Legea falimentului personal | Ce înseamnă „trai rezonabil”

  Legea falimentului personal, susținută de un judecător CSM

  Partidele, ÎNCĂIERATE de criza CHF: PNL vrea faliment personal, PMP denominare, PSD electorată

  PREMIERĂ. Legea falimentului personal, adoptată de Camera Deputaților

  Cu ce îi ajută pe datornici legea falimentului personal

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  3 Responses to Va retrimite Iohannis Legea falimentului personal la Parlament. Piperea cere reexaminare

  1. […] Va retrimite Iohannis Legea falimentului personal la Parlament. Piperea cere reexaminare […]

  2. […] „Orice creditor care nu ar fi de acord cu această procedură (și vor fi enorm de mulți) va putea susține inaplicabilitatea legii, în virtutea art. 148 alin.2 din Constituție (care prevede că reglementările europene au prioritate față de cele naționale – n.red.). În consecință, debitorului, care speră că poate obține o gură de oxigen prin apelul la această comisie de insolvență, nu îi rămâne decât lichidarea prin faliment, procedură în cadrul căreia va putea rămâne în casa familială doar 6 luni (despre caracterul anti-european și anti-convențional al acestei dispoziții am mai vorbit săptămâna trecută, precum și în petiția către Președintele Iohannis)”. […]

  3. […] • Obligațiunile Imocredit IFN Cluj Napoca intră la tranzacționare, pe BVB • Va retrimite Iohannis Legea falimentului personal la Parlament. Piperea cere reexaminare • Bancomat cu recunoaștere facială, gata pentru utilizare, în China • GREXIT. CE […]

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top