• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • PIPEREAÎn acest moment lipsește voința politică pentru adoptarea Legii insolvenței persoanelor fizice (numită cel mai adesea a falimentului personal), consideră Gheorghe Piperea, avocat implicat în multe procese clienți-bănci și vicepreședinte al Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România.

  Legea falimentului personal se află în acest moment în discuție la Parlament, dar procesul legislativ merge foarte lent. Proiectul abia a fost discutat în comisia juridică, și doar la nivel de generalități. Un astfel de proiect a fost mereu amânat, mai ales în urma presiunilor făcute de bancheri, susținuți și de Banca Națională.

  „Proiectul de lege este unul extrem de important, atât pentru persoanele fizice beneficiare, cât şi pentru creditorii acestora. (…) Persoanele supraîndatorate reintră în viaţa economică, contribuind la bunăstarea societăţii. Prin descărcarea de datorii (în ipoteza insolvenţei scuzabile), spiritul antreprenorial este relansat, societatea câştigând un contribuabil apt să îşi achite noi taxe şi impozitele. Şi pentru creditori o astfel de procedură este de bun augur, întrucât la finalul insolvenţei aceştia se văd, fie că doar în parte, cu creanţele recuperate sau, ca efect la închiderii procedurii, pot înregistra creanţele rămase neachitate drept cheltuieli deductibile”, a declarat Piperea pentru bursa.ro.

  Avocatul arată că în Europa există doar încă trei țări care nu au o lege a falimentului persoanelor. Gheorghe Piperea mai spune că, potrivit estimărilor sale, circa 100.000 de persoane ar putea să apeleze la protecția justiției în cazul în care o lege a insolvenței persoanelor ar fi adoptată. Dar, precizează avocatul, este necesară crearea unei proceduri care să discearnă între insolvenţa scuzabilă (subiecţii fiind descărcaţi de datorii la finalul procedurii) şi cea nescuzabilă (faţă de aceşti subiecţi nu operează descărcarea de datorie).

  „Ajutorul vine prin faptul că le este permis să îşi continue viaţa. Sunt prevăzute o serie de beneficii de ordin social, ce ţin de interdicţia de a-l evacua pe debitorul supus procedurii. Debitorul îşi poate relua activitatea salarială şi poate propune un plan de rambursare a datoriilor. La finalul procedurii, dacă este vorba despre o insolvenţă scuzabilă, faţă de debitor poate opera o descărcare de datorii. I se oferă, în acest mod, celui supus procedurii a fresh new start”, mai spune Piperea.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  2 Responses to Piperea: Lipsește voința politică pentru legea falimentului personal

  1. […] Piperea: Lipsește voința politică pentru legea falimentului personal […]

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top