• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • banca nationala a polonieiLupta politică din Polonia reprezintă un ajutor nesperat pentru datornicii în franci elvețieni – circa 550.000 de polonezi fiind în această situație. Speriat de avansul în sondaje al opoziției, al cărei lider a câștigat președinția pe un program care includea conversia creditelor în CHF și taxarea băncilor, partidul de la putere accelerează adoptarea unei legi de conversie în zloți a împrumuturilor în monedă elvețiană.

  Băncile din Polonia se pregătesc de pierderi estimate de 2,5 miliarde de dolari din cauza francului elvețian, în vreme ce debitorii continuă să sufere din cauza aprecierii cursului CHF. Șapte dintre cele mai mari bănci poloneze vor avea profituri mai mici cu cel puțin un sfart, potrivit estimărilor agenției de rating Moody’s, din cauza planului guvernului de conversie a creditelor din franci în moneda locală, zlotul, scrie Financial Times.

  Printre băncile afectate de această decizie guvernamentală se numără BHP, controlată de GE Capital, mBank, controlată de Commerzbank, Millennium Bank, controlată de Banco Comercial Português și subsidiara polonă a BNP Paribas.

  Simone Zampa, vicepreședinte al Moody’s, consideră că profitabilitatea și capacitatea de creditare a băncilor va fi afectată de această măsură de conversie a creditelor din CHF în zloți.

  Sistemul bancar polonez este deținut de capital străin în proporție de peste 60%. Peste 550.000 de polonezi au credite în franci elvețieni, echivalentul a circa 40% din totalul împrumuturilor acordate.

  Propunerea de conversie a creditelor din franci în zloți este acum susținută de partidul de guvernământ, speriat de avansul în sondaje al formațiunii care l-a sprijinit la președinție pe Andrzej Duda, un susținător declarat al conversiei creditelor și al impozitării suplimentare a băncilor cu 0,39% din valoarea activelor, taxă ce le-ar scoate bancherilor din buzunare circa 6 miliarde de zloti anual.

  Propunerea actualului executiv ar putea fi aprobată și de bancheri, întrucât prevede conversia la un curs reprezentat de media dintre valoarea de la acordarea creditului și cea actuală, în timp ce partidul președintelui recent ales are în plan să pună băncile să suporte întreaga diferență de curs. Mai mult, pentru a nu pierde în fața partidului prezidențial, actualul guvern ar putea să emită legea de conversie înainte de alegerile generale din toamnă.

  Deja oficiali polonezi au luat legătura cu colegii lor din Ungaria, țară în care conversia creditelor din CHF în forinți s-a petrecut deja, pentru a primi informații despre felul în care a decurs procesul. Reamintim că premierul maghiar Viktor Orban a decis, anul trecut în noiembrie, conversia tuturor creditelor din CHF în forinți.

  Citește și:

  SE POATE. Lăcomia băncilor, plătită din banii acționarilor

  Bancherii polonezi, nemulțumiți de victoria lui Andrzej Duda

  Conversie CHF la curs istoric. Guvernatorul dă înapoi după alegerea lui Andrzej Duda

  Polonia. Premierul promite soluții în favoarea debitorilor în franci elvețieni

  Conversie credite CHF la cursul istoric. Premierul și șeful supravegherii o susțin, guvernatorul se opune, în Polonia

  Pentru 565.000 de debitori CHF, în Polonia se fac fonduri de ajutor co-finanţate de stat

  Polonia. Belka spune că orice conversie a creditelor în CHF trebuie să fie voluntară

  Fostul guvernator al Băncii Naționale din Polonia, la o conferință la București

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  4 Responses to Polonia. Partidele se întrec în a-i ajuta pe datornicii în CHF

  1. anonimul chf spune:

   Numai in Romanica Ponta si Iohanis dorm in pace

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top