• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Victor Ponta 3După ce a amânat cu o lună peste termenul legal discutarea Legii Bugetului, iar apoi l-a trecut pe repede înainte prin Parlament, Victor Ponta ajunge din nou în lumina reflectoarelor pe acest subiect. După toate probabilitățile, sumele cu care Guvernul ar urma să acopere pomenile electorale din acest an sunt complet inventate.

  Potrivit Consiliului Fiscal, condus de economistul șef al Raiffeisen, Ionuț Dumitru, veniturile fiscale pentru 2015 au fost umflate cu nu mai puțin de 2,35 miliarde de lei, echivalentul a 0,33% din Produsul Intern Brut.

  Cea mai mare diferență între veniturile estimate de Ministerul Finanțelor și cele pe care Consiliul Fiscal consideră că le-ar putea atinge Statul este la TVA, 630 milioane de lei. Veniturile din TVA vor fi și în acest an cu un miliard de lei mai mici decât estimările (chiar și decât cele din ultima rectificare bugetară), de aici venind, în parte, și diferența pentru 2015.

  Urmează impozitele pe proprietate, supraestimate cu 550 milioane de lei, echivalentul scăderii ”taxei pe stâlp” de la 1,5% la 1%, pe care Guvernul nu a considerat de cuviință să o ia în calcul la redactarea Bugetului. Contribuțiile sociale au fost și ele supraestimate cu 420 milioane de lei, Guvernul luând în calcul, se pare, varianta unui grad de colectare mai mare pentru a ajunge la o sumă convenabilă.

  Impozitul pe profit a fost la rândul său supraestimat cu circa 300 milioane de lei, explicațiile posibile fiind luarea în calcul a unui impact exagerat al reducerii CAS asupra profiturilor firmelor sau subestimarea impactului negativ al scutirii de la plata impozitului pe profitul reinvestit. Nu în ultimul rând,impozitul pe venit a fost umflat cu 280 de milioane de lei. În acest caz, nici măcar Consiliul Fiscal nu are o explicație clară, fiind cel mai probabil o cifră pusă pur și simplu pentru a da un anumit rezultat final.

  ”La nivel agregat, veniturile fiscale apar ca fiind potențial supraevaluate cu circa 2,35 miliarde de lei (0,33% din PIB), în condițiile în care MFP ia probabil în calcul în proiecția de venituri un impact favorabil din partea unei îmbunătățiri a gradului de colectare a veniturilor. Consiliul fiscal reiterează însă opinia sa anterioară conform căreia câștigurile din măsurile de îmbunătățire a colectării sunt imposibil de evaluat ex ante”, se precizează în opinia Consiliului Fiscal.

  Mai mult decât atât, se pare că și cheltuielile au fost ciuntite tot pentru a ajunge la un deficit bugetar anume, fără să aibă o doză prea mare de realism.

  ”Consiliul fiscal are rezerve serioase în ceea ce privește posibilitatea încadrării în ținta de deficit în condițiile menținerii cheltuielilor bugetare în parametrii din proiectul de buget, dată fiind supraestimarea semnificativă identificată la nivelul veniturilor fiscale. Mai mult, în opinia Consiliului fiscal, încadrarea în anvelopa de cheltuieli cu bunuri și servicii – care reprezintă factorul principal al ajustării structurale programate – apare drept incertă din perspectiva evoluțiilor istorice, cu atât mai mult cu cât nu este clar care sunt sursele concrete ale economiilor de cheltuieli programate”, concluzionează instituția condusă de Ionuț Dumitru.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  One Response to Ponta, prins iar cu minciuna. Bugetul pe 2015 e făcut cu cifre puse ”din burtă”

  1. anca spune:

   Chiar l-a crezut cineva pe acest bolnav?,el traieste din minciuni.Popor de tot rasul .acceptand un asemenea om in functia de PM.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top