• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • ponta mtoMăsurile populiste anunțate de Cabinetul Ponta, precum modificări ale Codului Fiscal, reducerea TVA la alimente și reintroducerea și creșterea pensiilor speciale ar putea readuce România în situație de deficit excesiv. Prognoza de primăvară a Comisiei Europene estimează că pentru 2016 este de așteptat ca deficitul bugetar să urce la 3,5%, peste limita de 3% de la care se declanșsează procedura de deficit excesiv.

  Raportul, care notează încă din titlu o inversare de tendință în ceea ce privește consolidarea fiscală, este în aceeași linie cu observațiile Consiliului Fiscal, instituție care a atras atenția cu privire la creșterea deficitului în urma modificărilor fiscale propuse, dar ale cărui opinii nu au fost luate în seamă de executiv.

  „Pentru 2016, este de așteptat ca deficitul global să se deterioreze brusc la 3,5% din PIB. Această prognoză încorporează prevederile noului proiect de cod fiscal, adoptat de guvern în 25 martie, în prezent fiind așteptată aprobarea din partea Parlamentului. Codul fiscal include o serie de reduceri fiscale, cum ar fi o reducere a cotelor de TVA de 4 puncte procentuale în 2016, cote reduse de accize, eliminarea impozitării dividendelor și îndepărtarea taxei pe construcțiile speciale. Expirarea regimul actual de impozitare a resurselor naturale este de asemenea luata în considerare”, se arată în raport, citat de Hotnews.

  Definită în Protocolul privind procedura de deficit excesiv anexat la Tratatul privind funcţionarea UE (prin Tratatul de la Maastricht din 1992), valoarea de referinţă pentru deficitul public este de 3 % din produsul intern brut (PIB). După constatarea unei astfel de situații, Comitetul economic și financiar emite un aviz către Comisia Europeană, care analizează un raport pentru a decide dacă există sau nu deficit excesiv. Dacă această situație este constatată de Comisie, Consiliul European emite niște recomandări statului în cauză.

  Dacă acestea nu sunt urmate și dacă deficitul nu scade cu cel puțin 0,5%, se trece la sancțiuni, care constau în constituirea unui depozit – similar provizioanelor bancare – cu dobândă 0%, la UE, care are o componentă fixă de 0,2% din PIB-ul statului în cauză și una variabilă, ca procent din deficit. Acest depozit se transformă în amendă dacă deficitul nu este corectat în următorii doi ani.

  În urmă cu o lună, Consiliul Fiscal arăta că „proiectul de modificare a Codului Fiscal în forma sa actuală implică un risc extrem de deteriorare permanentă și de proporții a poziției finanțelor publice ale României”. Analiștii estimau atunci deficite efective superioare nivelului de referință de 3% din PIB, evoluții în flagrantă contradicție cu principiile și regulile fiscale instituite de Legea Răspunderii Fiscal-Bugetare, precum și cu tratatele de guvernanță fiscală la nivel european al căror semnatar România este.

  Citește și:

  Consiliul Fiscal respinge noul Cod Fiscal

  Dumitru, despre reforma fiscală: “Șocul la nivel de fiscalitate este foarte mare”

  E nevoie de creștere economică dublă pentru noul Cod Fiscal

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top