• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Alex PetrescuManagerul Poștei Române, Alex Petrescu, a declarat, într-un interviu, că una dintre direcțiile de dezvoltare pentru compania pe care o conduce este intrarea în piața serviciilor financiare, prin înființarea unei bănci. Ideea unei bănci a Poștei Române este mai veche, încă din 2011 vorbindu-se despre intrarea companiei în afaceri bancare și de asigurări, însă până în prezent nu s-a concretizat nimic. Alex Petrescu, care a lucrat vreme de 13 ani pe piața fnanciară din Londra, crede că poate duce la capăt un astfel de proiect.

  O bancă a Poștei? N-ar fi prima

  Într-un comunicat al Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, condus în perioada respectivă de Valerian Vreme, se vorbea despre restructurarea companiei prin desființarea de posturi de conducere, închiderea de subunități neprofitabile, concedieri masive și renunțare la anumite servicii. În plus, se propunea înființarea unei bănci și a unei societăți de asigurări deținute în proporție de 100% de Compania Națională Poșta Română (CNPR).

  Este de amintit faptul că Poșta a mai înființat o bancă, Bancpost, care ulterior a fost privatizată și a ieșit din patrimoniul CNPR. În prezent, Bancpost este deținută de grupul grecesc Eurobank EFG și înregistrează pierderi.

  Într-un interviu pentru economica.net, Alex Petrescu relatează istoria recentă a încercărilor de privatizare sau eficientizare a companiei. Potrivit lui Petrescu, anul 2013 a fost cel al reducerilor de cheltuieli, cu 4000 de persoane concediate, în timp ce 2014 a fost anul creșterilor de venituri, prin încheierea unor contracte cu alte entități ale statului, precum cele de distribuire a cardurilor de sănătate sau a tichetelor sociale.

  Servicii bancare pentru pensionari

  Pentru viitor, Poșta vrea să facă un parteneriat cu retailerul online eMag pentru transportul produselor cumpărate pe Internet, brokeraj de asigurări, dar mai ales activități bancare. Alex Petrescu spune că are ca exemplu ceea ce au făcut aministraţiile poştale europene, dintre care multe şi-au transformat oficiile în nişte pseudo-bănci, oferind servicii bancare.

  „Este cazul „Royal Mail”, care este în asociere cu Bank of Ireland, al „bpost”, în asociere cu BNP Paribas, al „Poste Italiane”, care are propria sa bancă, şi multe altele. Pe acest trend se va înscrie şi Poşta Română, mai ales că la noi în ţară bancarizarea se ridică undeva la 50%, iar în zonele mediu şi mic urbane şi cea de rural mare este o acută nevoie de acest gen de servicii”, spune șeful Poștei.

  „Avem în strategie lansarea unui portofoliu de servicii financiare primare, compatibile cu tipul de clienţi care ne calcă pragul. Vorbim de prestaţii precum contul curent, anumite tipuri de împrumuturi care nu necesită sume foarte mari, cărţi de credit, schimb valutar şi o opţiune de distribuţie electronică a pensiilor, inclusiv bancomate în sediile oficiilor poştale”, a mai declarat Alex Petrescu.

  „Acest ultim serviciu este necesar în contextul în care, după cum am spus şi mai devreme, numărul pensionarilor care optează pentru încasarea drepturilor băneşti pe card este tot mai mare. Va exista un loc special în oficiile poştale în care vom oferi acest gen de prestaţii, un banking corner ca să-l numesc aşa. Urmărim să înfiinţăm, în colaborare cu o entitate bancară, Poşta Română Servicii Financiare, sub brandul căreia să oferim serviciile menţionate mai devreme”, a adăugat managerul CNPR.

  „Am lansat, cu luni bune în urmă, o procedură de selecţie a unei instituţii din zona serviciilor financiare din România şi chiar din străinătate. La final a rămas să negociem cu două astfel de entităţi, cele care s-au apropiat cel mai mult de viziunea noastră. În urma acestor negocieri, una dintre aceste instituţii a rămas în cursă şi, acum o lună, Consiliul de Administraţie a mandatat comisia de negociere cu partenerul bancar ca în trei luni de zile să vină cu un draft de contract şi un business-plan. După finalizarea acestor etape, vom trece la implementarea proiectului pilot, pentru început în 3-4 judeţe. Vă pot spune că banca cu care negociem detaliile finale este Nextebank”, a încheiat Alex Petrescu.

  Nextebank a fost fondată în 1993, iar din 2014 are ca acționar majoritar Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de investiţii care reuneşte ca investori instituţii financiare internaţionale precum Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Fondul European de Investiţii (FEI), parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiţii (BEI), Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre (BSTDB) sau Banca de Dezvoltare parte a grupului bancar KFW (DEG) şi reprezintă al treilea fond de private equity administrat de Axxess Capital.

  Despre Nextebank s-a vorbit intens și în legătură cu vânzarea Băncii Carpatica de către omul de afaceri Ilie Carabulea, aflat în arest la domiciliu după ce DNA l-a acuzat de mai multe fapte de corpuție în dosarul Carpatica Asig.

   

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top