• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Teste de stresPatru dintre băncile care sunt prezente și în România ar fi picat testele de stres derulate de Banca Centrală Europeană și de Autoritatea Bancară Europeană, alături de alte șapte bănci din zona euro, potrivit unor surse citate de agenția spaniolă de știri EFE.

  Cel mai important, și în același timp surprinzător, nume de pe lista publicată de EFE este cel al Erste Bank, acționarul majoritar al celei mai mari bănci românești, BCR. Banca austriacă vine după raportarea unor pierderi record, de circa un miliard de euro, determinate în cea mai mare parte chiar de subsidiara din România.

  Celelalte trei bănci care au activitate în România și care ar fi obținut rezultate slabe la testele de stres sunt toate din Grecia. Este vorba de Alpha Bank, Piraeus și Eurobank, acționarul majoritar al Bancpost. Băncile grecești au mai avut probleme și în anii trecuți, fiind afectate puternic de falimentul statului grec, atât direct, prin deținerile de obligațiuni guvernamentale, cât și indirect, prin slăbirea economiei.

  În afară de acestea, agenția spaniolă a mai nominalizat trei bănci italiene, Banco Popolare, Monte dei Paschi și Banca Popolare di Milano, o bancă portugheză, Millennium BCP, care și-a vândut de curând subsidiara din România, și banca belgiană Dexia. De asemenea, ar mai fi vorba de o a doua bancă austriacă și de una din Cipru, nenominalizate însă.

  Austriecii de la Erste s-au grăbit să nege informațiile publicate de EFE, declarând pentru Reuters că nu au niciun motiv să creadă că ar putea pica testele de stres și că din discuțiile cu BCE nu au avut nicio indicație că se va întâmpla așa ceva. Dintre celelalte bănci, majoritatea au refuzat să comenteze.

  Banca Centrală Europeană a intervenit la rândul său, atrăgând atenția că până duminică, atunci când vor fi anunțate rezultatele, orice comentariu nu poate fi luat altfel decât ca speculație. Potrivit unui analist citat de Reuters, lista celor de la EFE ar ridica niște semne de întrebare, deoarece include bănci care au realizat majorări de capital în ultimul an și, de asemenea, nu include bănci cu o probabilitate mai mare de a pica testele, așa cum este cazul austriecilor de la Volksbank.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top