• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • prima casaAutoritățile au introdus în proiectul privind Strategia Națională a Locuirii propunerea ca de programul Prima Casă să beneficieze doar solicitanții cu venituri reduse.

  Astfel, autoritățile susțin că piața imobiliară ar fi distorsionată acum deoarece de program ar beneficia și persoane cu venituri ridicate.

  ”Programul de garantare Prima Casa a permis familiilor cu venituri medii sa aiba acces la un credit ipotecar accesibil pentru a achizitiona o locuinta, dar a directionat o mare parte din cifra de afaceri de pe piata spre unitatile mai vechi cu una sau doua camere. Acest lucru a avut un efect de distorsionare asupra pietei de locuinte deoarece creditele Prima Casa sunt deschise tuturor grupurilor de venituri, ceea ce inseamna ca si unele gospodarii cu venituri mai mari, care pot contracta finantare la rata de pe piata, sunt influentate sa aleaga unitati mai mici, directionand si dezvoltatorii in aceeasi directie”, se menționează în documentul citat.

  ”Cateva modificari ale programului Prima Casa ar putea ajuta la solutionarea unora dintre aceste probleme: de exemplu, printr-o directionare mai buna catre gospodariile care altfel nu ar putea contracta o ipoteca, efectele de distorsionare ar putea fi reduse deoarece veniturile beneficiarilor ar corespunde preturilor locuintelor mai mici, iar cheltuielile publice ar fi directionate corespunzator catre gospodariile cu venituri mai mici”, se mai subliniaza in proiect.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  One Response to Prima Casă, doar pentru persoane cu venituri reduse – propunere

  1. cosming spune:

   „Astfel, autoritățile susțin că piața imobiliară ar fi distorsionată acum deoarece de program ar beneficia și persoane cu venituri ridicate.”
   Componenta sociala a programului a fost ZERO si este ZERO. Prima Casa doar a ajutat bancile sa treaca peste criza, iar Statul a platit (a garantat) in locul beneficiarului de credit (evident contra unei taxe 🙂 ca deh.. impozitele si taxele sunt la moda si niciodata nu sunt de ajuns). Singurul lucru bun la Prima Casa a fost exact faptul ca NU a avut o abordare sociala … iar acum incepem sa o dregem pe romaneste, adica sa o dam cotita :)..

   De fapt ce se intampla : marja de profit a bancilor pe Prima Casa este mica, economia incepe iar sa duduie, dobanzile sunt mici iar actionarii vor profituri mari pe care bancile nu le pot satisface pe o piata care merge cu „Prima Casa”…deci lobby la Guvern ca Prima Casa sa fie mai „sociala”..si incet incet sa dispara din peisaj. Daca consumatorii de credite cu venituri mari nu se vor mai incadra la Prima Casa se vor incadra la „ofertele” „ferme”, „finale” si, de ce nu, „erecte”, pe care bancile le afiseaza de vreo 3 ani de zile fara „succesuri”.
   Si deh, ala care nu are avans de 30% din apartament o sa isi mai ia la „oferta” un credit de nevoi personale fara garantii pe 5 ani cu marja de profit minim dubla fata de ipotecar :)…

   Si revenind.. In principiu Prima Casa ar putea deveni sociala daca s-ar plafona marja bancii la 1% (sau o dobanda fixa de maxim 3%) si s-ar renunta la taxa anuala a statului, si s-ar acorda exclusiv persoanelor care au un venit maxim egal cu salariu mediu pe economie.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top