• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • ipNormele de aplicare ale programului “Prima Mașină” au fost modificate din nou, ministerul Finanțelor propunând un nou proiect de Hotărâre de Guvern, modificat față de cel pe care îl prezentase în ultima zi a lunii octombrie.

  Cea mai importantă modificare este, potrivit comunicatului de pe site-ul instituției, eliminarea limitei maxime de vârstă, acum putând beneficia de credite orice cetățean major. Această modificare, la fel ca și celelalte, a rezultat din consultarea publică, fiind cel mai probabil o propunere a producătorilor și dealerilor de autoturisme.

  O altă noutate este posibilitatea de predare a finanțării către un alt beneficiar care îndeplinește condițiile de eligibilitate, cu aprobarea băncii și a Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM, prin intermediul unui contract de novație, sau de unul dintre soți în urma partajului.

  Prevederea este formulată ambiguu în proiectul de Hotărâre de Guvern, nefiind clar dacă banca finanțatoare este obligată sau doar are dreptul să aprobe novația. De asemenea, ea este însoțită de alta care spune că ”finanțatorul își poate exprima acordul în nume și cont propriu și în numele și contul statului pentru înstrăinarea autoturismului achiziționat în cadrul Programului, sub condiția achitării integrale a soldului finanțării garantate”.

  Greu de înțeles de aici dacă e vorba de condiții cumulative sau nu. Dacă ar fi nevoie de plata integrală a mașinii, clientul nu ar mai avea nimic de reglat cu banca și ar putea să vândă mașina oricui, deci nu ar putea fi vorba de novația creditului.

  În afară de condițiile neclare, o problemă este și mulțimea de comisioane pe care le cere statul, pe lângă cele cerute deja de bănci, în număr mare oricum. Între altele, Ministerul de Finanțe cere un comision de risc plătibil o singură dată la acordarea creditului, iar Fondul de Garantare cere la rândul său un comision de administrare care urmează să fie plătit pe parcursul perioadei de creditare.

  Nu în ultimul rând, creditul nu poate include dobânzi, comisioane sau alte sume datorate în baza contractului de credit, ceea ce înseamnă că orice comisioane de acordare, taxe sau alte sume de acest fel vor trebui plătite în avans, neputând fi incluse în rate.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  3 Responses to Prima Mașină pornește cu reguli neclare și un munte de comisioane

  1. […] ultimele modificări aduse de Ministerul Finanțelor se numără eliminarea limitei de vârstă, inițial aceasta fiind de 35 de ani, și posibilitatea […]

   • Maria spune:

    Oferte de lucru noi si pentru toti! Va oferim pe loc contract legal! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza cu noi! Au fost acordate si primele plati! Avem dovada disponibila pentru toti! Oferim si cerem seriozitate maxima! NU e joc piramidal si NU e MLM! Cautam operatori online care sa lucreze 3 ore pe zi, cu un castig de 300 dolari lunar. Detalii va oferim dupa ce trimiteti textul „Info” la adresa de email: timu_50@yahoo.com

  2. […] mai importantă modificare este, potrivit comunicatului de pe site-ul instituției, eliminarea limitei maxime de vârstă, acum putând beneficia de […]

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top