• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Adrian MitroiBanca Națională nu este la finalul seriei de scăderi ale ratelor dobânzii de referință, în opinia profesorului de investiții și finanțe comportamentale Adrian Mitroi, iar mesajul acestor măsuri este unul de încurajare a creditării și, prin aceasta, a investițiilor și în final a creșterii economice.

  ”Mesajul este clar: creditare — investiție — creștere economică, cu protecția obligatorie a deponenților care trebuie să primească ceva randament real și cu mesajul pentru debitorii viitori, să ia credit la dobânzi ieftine. De debitorii trecuți ne-am îngrijit suficient mai ales prin mentenanța cursului. E un echilibru foarte fin prin care trebuie să opereze acum. Bârna e atât de îngustă. Mai îngustă decât cea de la gimnastică de 10 centimetri, ca să zic așa, pe care o Bancă centrală trebuie să meargă. Este și mai îngustă și mai înaltă”, a spus Mitroi, citat de Agerpres.

  Potrivit acestuia, decizia BNR are sens din punct de vedere macroeconomic și din cel al relației cu Banca Centrală Europeană.

   „Face sens din punct de vedere macroeconomic, din punct de vedere al consonanței și al relației cu Banca Centrală Europeană. Presiunea pe monedă nu este. Moneda este stabilă față de o monedă care oricum are tendință de depreciere — euro. Ciclul de relaxare nu s-a terminat, probabil va mai continua”, a precizat Mitroi.

  Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis miercuri reducerea dobânzii de politică monetară de la 2,5% la 2,25% pe an, începând cu data de 5 februarie.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top