• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • vangroningenRomânia ar putea intra oficial în deflație în acest an, potrivit economiștilor Raiffeisen Bank, după ce în anul 2014 rata inflației a fost de doar 0,83%, cu 1,67% sub ținta de 2,5% stabilită de Banca Națională. Este prima referire explicită la deflație din partea băncilor locale, după ce până acum inflația redusă a fost considerată de toată lumea ca un fenomen pozitiv.

  Potrivit analiștilor, rata inflaţiei va continua să scadă, chiar sub zero temporar, în cazul în care nu va exista o revenire a preţului petrolului pe plan internaţional.

  ”Rata negativă a inflaţiei din decembrie faţă de noiembrie a fost determinată de scăderea preţurilor nealimentare cu 0,5%, ca rezultat al căderii preţurilor carburanţilor, cu 3% într-o singură lună. Dinamica pozitivă a preţurilor alimentare (0,24%) şi a tarifelor la servicii a fost determinată, în principal, de deprecierea leului”, susţin analiştii băncii, citați de economica.net.

  În plus, presiunile inflaţioniste au rămas scăzute în decembrie, aproape la acelaşi nivel ca şi în luna precedentă, iar inflaţia anuală CORE 3 (inflaţia din care se exclud preţurile administrate, volatile – alimente şi carburanţi, şi preţurile la tutun şi alcool) a urcat la 1,2% în decembrie, de la 1,1% în noiembrie.

  În aceste condiţii, analiştii băncii susţin că, fără o revenire a preţului petrolului, în viitorul apropiat, rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în ianuarie şi ar putea să rămână aproape de 0% – 0,2% în perioada ianuarie – mai 2015. Mai mult, o intrare temporară a ratei anuale a inflaţiei în teritoriu negativ nu poate fi exclusă.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top