• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • bnrIndicele prețurilor de consum a ajuns din nou la un nivel foarte scăzut, după ce luna trecută reintrase în canalul de variație țintit de Banca Națională. Raportat la luna octombrie 2013, indicele prețurilor de consum a ajuns la 101,44, corespondent unei creșteri medii a prețurilor de 1,44%.

  Raportat la luna precedentă, creșterea medie a prețurilor a fost de 0,19%, în timp ce de la începutul anului acestea au urcat cu 1,12%. Ținta de inflație anuală a BNR este de 2,5% +/- 1%, așadar între 1,5% și 3,5%.

  Un aspect îngrijorător, la fel ca și în lunile trecute, este că rata inflației se bazează aproape în întregime pe produsele accizabile sau pe cele care au legătură cu statul. Țigările, gazele, combustibilii, îngrijirea medicală și serviciile poștale au avut cele mai mari creștere de prețuri, înghițite aproape în totalitate de stat, direct sau prin intermediul taxelor și accizelor.

  Faptul că rata inflației rămâne extrem de jos, deși Banca Națională a redus dobânda de referință la minimul istoric, aduce și în România teama de deflație și de recesiune prelungită care planează asupra zonei Euro.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top