• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • standard poorsAgenția Standard&Poor’s (S&P) a confirmat ratingurile României pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi în moneda locală, la BBB-/A-3, cu perspectivă stabilă. Motivele reconfirmării derivă din perspectivele solide de creştere economică, care ar putea anula parţial impactul tăierilor de taxe anunţate de Guvern.

  Potrivit S&P, economia României va creşte în medie cu circa 3% pe an în perioada 2015-2018, pe fondul creșterii consumului intern.

  „În 2014, economia României a crescut cu aproape 3%, sprijinită de creşterea consumului din sectorul privat. Populaţia a beneficiat de pe urma scăderii inflaţiei, în special pe fondul declinului preţului produselor petroliere, precum şi de efectele creşterii veniturilor şi scăderii şomajului. Apreciem că aceste efecte vor fi vizibile şi pe parcursul anului 2015. Mai mult, estimăm că cererea internă se va consolida în următorii patru ani, în condiţiile în care nivelul împrumuturilor neperformante va continua să scadă, permiţând astfel reluarea creditării în sectorul privat”, se arată într-un comunicat al S&P, citat de Mediafax.

  Printre elementele negative, agenția notează nivelul scăzut al ratei de absorbţie a fondurilor europene, climatul extern incert, amplificat de riscurile geopolitice, nivelul sub aşteptări al investiţiilor străine directe și creditarea din sectorul privat, care avansează prea lent.

  S&P arată că menţinerea calificativelor României se datorează nivelului moderat de îndatorare externă şi fiscală al ţării, precum şi perspectivelor de creştere economică relativ stabile.

  „Calificativele sunt constrânse de calitatea scăzută a guvernanţei, în ciuda eforturilor recente pentru reducerea corupţiei, precum şi de un nivel redus al PIB-ului pe cap de locuitor raportat la statele din regiune, de 8.600 dolari, şi de rata datoriei în valută din sectorul privat, care, deşi a intrat pe o pantă descendentă, se menţine încă la un nivel ridicat, ceea ce poate limita politica monetară”, se mai arată în comunicat.

  Standard&Poor’s mai notează că perspectivele pentru acest an sunt incerte din cauza măsurilor fiscale luate de actualul executiv și din cauza mediului politic tensionat.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top