• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Tomas__SpurnyO sentință a Curții de Apel București (CAB) într-un proces privitor la clauza de dobândă de referință variabilă (DRV), privitor la care o altă instanță, a Tribunalului București (TMB), a constatat că are caracter abuziv și, în consecință, i-a declarat nulitatea absolută stârnește o controversă juridică între avocații celor două părți. Situația este cu atât mai importantă cu cât o altă sentință, care privește mii de consumatori de credite, cea din procesul ANPC vs. OTP Bank, este considerată neclară de clienți, dar și de ANPC, care ar putea solicita instanței lămurirea dispozitivului.

  Avocatul consumatorului, profesorul de drept Gheorghe Piperea, consideră că prin decizia CAB, care a modificat decizia TMB, care propusese o dobândă compusă din marjă fixă + Euribor în loc de dobânda variabilă, în acest moment dobânda creditului este zero și nu poate să fie altfel decât dacă debitorul acceptă, la negocierea cu banca, viitorul nivel al dobânzii. În replică, reprezentanții băncii conduse de Tomas Spurny (foto) afirmă că decizia CAB este în favoarea băncii și că cele două părți trebuie să negocieze noul nivel al dobânzii.

  piperea-gh„BCR a încasat, prin decizie irevocabilă a Curții de Apel București, probabil cea mai dură lovitură de până acum. Norocul sau resursele de regie ale BCR s-au epuizat”, scrie avocatul Piperea.

  Clauza de dobândă, în integralitatea sa, a fost declarată nulă. Pe motiv că Tribunalul nu ar putea modifica un contract de credit (soluție greșită în sine, dar ăsta e alt subiect), instanța de recurs a înlăturat din decizia Tribunalului acea dispoziție prin care înlocuise clauza de dobândă de referință variabila (DRV) plus marjă, cu cea de tipul Euribor plus marjă. În contractul în speță, marja fixă era de 1,5%.

  La Tribunal, dobânda în acel contract era de 1,5%, la nivelul actual al Euribor (care tinde asimptotic către zero). La Curtea de Apel, dobânda este acum zero. Nu mai există în contract. Ar putea exista în viitor, dar numai dacă părțile vor ajunge la un consens în acest contract rămas actualmente fără dobândă.

  La Tribunal s-a dispus și restituirea sumelor nedatorate achitate de consumatori băncii. Această dispoziție, alături de cea relativă la nulitatea clauzei de dobândă, a intrat în puterea de lucru judecat. Urmează executarea silită.

  Culmea ironiei este că la această soluție s-a ajuns prin admiterea recursului BCR – așa că vorbim de o victorie cât un dezastru al BCR, la fel cum a fost „victoria” BCR în cazul Munteanu: și în acel caz, contractul este fără dobândă și tot așa este și acum, întrucât părțile nu s-au întâlnit pentru a negocia dobânda viitoare.

  Toti apărătorii de bănci au susținut că instanțele nu au dreptul să modifice contractele de credit. Iată că astfel de apărări se întorc împotriva băncilor amarnic susținute de acești apărători.

  Culmea culmilor este că decizia care cimentează soluția de mai sus este pronunțată de Curtea de Apel București. Norocul reclamanților este că nu au nimerit la conclavul atomic…

  Probabil că BCR va trage de timp și la termenul din 22 septembrie din dosarul G1 vs BCR (în intenția de a câștiga timp pentru a convinge cât mai mulți reclamanți să accepte „oferta de nerefuzat” cu care BCR s-a relansat pe piață zilele trecute). Dar și această tragere de timp s-ar putea să le dăuneze lansatorilor. Tot mai multe instanțe desființează DRV-ul tipic becerist. Și nu doar asta – întreaga clauză de dobândă este evacuata din contract”.

  bcreÎn replică, reprezentanții BCR susțin că instanța CAB a admis recursul băncii, înlăturând obligația de a percepe o dobândă ce nu acoperă costurile creditului.

  „Contrar afirmațiilor făcute de avocatul G. Piperea, decizia din data de 10.09.2015 este în favoarea băncii. Apreciem total greșită și înșelătoare interpretarea dată de avocatul G. Piperea (…) în sensul că dobânda contractuală ar fi 0.

  În fapt, Curtea de Apel București a respins recursul formulat de reclamantă și a admis recursul BCR, înlăturând obligația de a percepe o dobândă care nu acoperă costurile împrumutului”, răspunde banca.

  „Chiar dacă instanța a constatat nulitatea clauzei privind dobânda contractuală, utilitatea socială a acesteia nu poate fi afectată (așa cum au statuat în mod constant instanțele judecătorești). Constatarea caracterului abuziv al clauzei nu poate afecta dreptul băncii de a încasa în continuare dobândă și nici obligația consumatorilor de a o achita, mai ales în condițiile în care părțile au prevăzut în mod expres caracterul variabil al dobânzii.

  Astfel, părților contractante le revine îndatorirea de a renegocia clauza referitoare la dobândă, iar pretenția consumatorului ca aceasta să fie stabilită la nivel 0 sau la un nivel apropiat acestei valori, ar conduce la imposibilitatea continuării contractului de credit. Prin urmare, pentru derularea în continuare a împrumutului și evitarea de către părți a unor situații litigioase ulterioare, fiind posibilă inclusiv obținerea unei hotărâri judecătorești prin care să se dispună încetarea contractului, renegocierea dobânzii contractuale, pornind de la realitățile financiare obiective, constituie cea mai bună soluție pentru ambele părți.”

  Lămuritoare ar putea fi publicarea motivării sentinței, care ar trebui să facă lumină în privința dispozitivului sentinței. Pentru că este greu de înțeles cum s-ar putea, fără autoritatea instanței, să-i fie impusă clientului o dobândă la nivelul la care și l-ar dori banca.

  Citește și:

  Proces de clauze abuzive câștigat defnitiv contra BCR la Tribunalul București – av. Piperea

  Există sau nu clauze abuzive în contractele de credit ale BCR? Câteva soluții obținute de av. Piperea

  Comision de acordare a creditului la BCR, declarat abuziv de instanță, definitiv

  Acuzații DURE între av. Cuculiș și BCR privind RENUNȚAREA la PROCESE

  BCR: Oferta de reducere a ratelor NU este condiționată de renunțarea la procese

  SCANDAL. BCR, atac dur la adresa avocaților, după ce Colțuc a obținut dobândă „0” pentru un client

  Spurny, BCR: Nu cred că am facut greșeli legale, dar am făcut greșeli morale

  Spurny cedează? Ce OFERTĂ are BCR pentru clienții care au dat banca în judecată

  Piperea despre procesul ANPC vs. BCR: Soluția nu se aplică proceselor deschise de consumatori

  Ce proces a câștigat Spurny (BCR) contra ANPC. Pozițiile părților

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  12 Responses to RĂZBOI după SENTINȚA ce a declarat nulă DRV. Piperea: Contract bancar fără dobândă. BCR: Trebuie negociată o nouă dobândă

  1. Mery spune:

   Consider ca a fost cea mai proasta decizie a vietii mele faptul ca am ales sa fac un credit la BCR. Ce a facut BCR cu clientii sai:
   1. A acordat credite cu dobanda promotionala in primul an, dubland dobanda din anul al doilea, dar avand grija sa ascunda asta cu celebra dobanda de referinta variabila, clauza abuziva. Sunt mii de clienti carora din in anul 2 rata le depaseste veniturile.
   2. Credeti ca a existat o negociere intre banca si client privind noua formula de dobanda ? Nici vorba . Clientului i s-a impus un nou nivel de dobanda, peste 10%, cea mai mare din Romania pentru creditele garantate cu ipoteca in euro, fara absolut nici-o justificare, ba mai mult, a fost si amenintat ca in cazul in care nu va semna actul aditional care prevedea aceasta modificare unilaterala , abuziva si grosolana a contractului creditul va fi declarat scadent iar clientul va fi obligat sa achite tot creditul sau va fi executata silit, cu alte cuvinte, aruncat in strada.
   3. Contrar minciunilor ordinare ale avocatilor bancii, bcr NU A NEGOCIAT NICIODATA NIMIC , nici la acordarea creditelor, contractele fiind preformulate si nici ulterior vreme de 5 ani de cand clientii sai isi cauta dreptatea in instanta.
   4.La toate acestea adaugati si denigrarea permanenta, in spatiul public,in fata instantelor de judecata, a celor care „au indraznit” sa-si caute dreptatea in instanta!

  2. inselat de bcr spune:

   Hai cu dreptatea! Ajunge cat a furat bcr-ul in toti acesti ani, tinuti in puf de „maestrul” Isarescu.

  3. Jeg imputit de banca spune:

   Duoa ce fura prin zeci de clauze abuzive, banca amentinta cu rezilierea contractului, in loc sa-si ceara scuze. Hotul striga hotii! Sa va fie rusine, nu meritati sa mai existati. Ar trebui ca BNR sa va retraga autorizarea de a desfasura activitati de creditare, nesimtitilor. Daca eram acum 100 de ani erati buni de ocna, nemernicilor. Oricum, credite in Romania nu veti mai da curand, caci anatema a cazut pe voi!

  4. Fara jena spune:

   Da da, contractul nu poate continua fara dobanda, si mai marisoara daca se poate. 20% la Euro este ok? Muriti de ciuda hotilor. Drum bun spre faliment caci nu vor mai trece clientii pragul BCR-ului.

  5. Caracatita spune:

   Aceasta banca de camatari nesimtiti face doar ce stie mai bine: minte si fura! M-am potcovit cu acesti hoti acum 8 ani, cand Euribor era 5,3 si dobanda era 7.9. Acum Euribor este 0,04 iar dobanda 9,4. Sunt niste hoti la drumul mare. Dar voi scapa cat de curand de ei: sa pregateasca cash-ul caci vine curand yiua platii catre clientii pe care i-au furat atata timp. Sa se aleaga praful de banca lor nenorocita. Feriti-va de acesti banditi oameni buni, mai bine mor de foame decat sa ma mai imprumut la o bnaca in Romania, unde guvernatorul Isarescu tine isonul acestor bandti. Ati didtrus complet ideea de parteneriat win-win dintre client si banca. Huo, nemernicilor! Locul vostru este la puscarie, nu in fruntea unor afaceri cu atat impact social. Isarescu este vinovat de tot acest genocid financiar, caci atributiile de reglementare a pietie creditelor revine BNR. Demisia d-le guvernator!

  6. marius spune:

   Tot ce stie WCR sa faca este sa ameninte, asta este atitudinea unui camatar ,asa cum este WCR, nu sa pus niciodata problema de negociere cu ei pentru ca la ei lucrurile sunt simple fie accepti ce iti dau ei, adica dobanda de 11% la ipotecar de exemplu, fie te da afara din casa fara sa ai drept la replca

  7. costy spune:

   Camatarii princicipali ai Romaniei nu renunta la manipulare si santaj nici in al 12 ceas.Sa le fie rusine. Romanii nu sunt chiar asa cum cred ei. Le va iesi pe nas tactica aceasta wcr-istilor pentru ca urmeaza doua tzunami pentru ei( G1siG2) . Stati pe aproape. Felicitari oamenilor curajosi din Romania, avocatilor si judecatorilor incoruptibili! Cu si prin ei va evolua Romania si le va taia craca jegurilor de camatari asociali si imorali. Romani mergeti pana la capat cand vreti sa va castigati drepturile dumneavoastra de cetateni europeni.

  8. Fost client BCR spune:

   Am avut credite de tot felul la BCR inainte ca aceasta banca sa fie preluata de austrieci si n-am avut niciodata problemele de acum . Prin urmare am refinantat tot si m-am mutat ,inclusiv cu cardurile de salarii, eu si sotia, de la acesti hoti.
   Consider ca a fost cea mai proasta decizie a vietii mele faptul ca am ales sa fac un contract pentru un apartament cu BCR.
   Pe scurt ce a facut BCR cu clientii sai:
   1. A acordat credite cu dobanda promotionala in primul an,stiind foarte bine cat va fi dobanda incepand cu anul 2,dubla, dar avand grija sa ascunda asta cu celebra DRV( dobanda de referinta variabila) astfel incat sa poata acorda creditul incalcand astfel, in mod evident, prudenta bancara. Sunt mii de clienti carora din in anul 2 rata le depaseste veniturile.
   2. Impreuna cu celelalte banci au modificat forma initiala a OUG 50/2010 astfel incat aceasta nu se aplica si creditelor in derulare . Pentru ca DRV nu are suport legal , lucru dovedit de instantele de judecata, au fost obligati sa modifice dobanda din contractele de credit astfel incat aceasta sa fie formata din indici transparenti si usor de verificat. Credeti ca a existat o negociere intre banca si client privind noua formula de dobanda ? Nici vorba . Clientului i s-a impus un nou nivel de dobanda, peste 10%, cea mai mare din Romania pentru creditele garantate cu ipoteca in euro, fara absolut nici-o justificare, ba mai mult, a fost si amenintat ca in cazul in care nu va semna actul aditional care prevedea aceasta modificare unilaterala , abuziva si grosolana a contractului creditul va fi declarat scadent iar clientul va fi obligat sa achite tot creditul sau va fi executata silit, cu alte cuvinte, aruncat in strada.
   3. Contrar minciunilor ordinare ale conducerii bancii si casei de avocatura NNDKP ,cea care reprezinta bcr in procesele cu grupurile de clienti care au actionat banca in instanta, bcr NU A NEGOCIAT NICIODATA NIMIC , nici la acordarea creditelor,contractele fiind preformulate si nici ulterior vreme de 5 ani de cand clientii sai isi cauta dreptatea in instanta.
   4.La toate acestea adaugati si denigrarea permanenta, in spatiul public,in fata instantelor de judecata, a celor care „au indraznit” sa-si caute dreptatea in instanta si veti avea un tablou complet a felului in care bcr isi respecta clientii si cum intelege bcr sa faca afaceri in Romania.

  9. Pantera Roz Bombon spune:

   cititi va rog aici, decizie in clar. contractul nu mai are dobanda, tot ce s-a platit se restituie. sa le fie rusine celor de la WCR ca mint nesimtit in comunicate. puscaria sa-i manance de hoti nenorociti.

   http://www.atitudineaonline.ro/Instanta_obliga_BCR_sa_inapoieze_unui_constantean_peste_30000_de_euro_furati_prin_clauze_abuzive_31094.html

  10. Mery spune:

   BCR-UL vorbeste de negociere? nu le-ar fi rusinee, cand ei se comporta ca niste camatari adevarati, cu acte. Nici macar sa refinantezi la ei nu ne-am incadrat, desi la data la care am cerut refinantarea veniturile noastre erau mai mari decat la data acordarii creditului si am facut intre timp si 2 rambursari anticipate.
   Dupa ce au dublat dobanda, in mod abuziv, si au prins un fraier sa plateasca aproape 11% dobanda la un credit in euro, cum sa iti aproabe refinantarea si sa scada dobanda? Sa le fie rusine si sa plateasca dobanda dupa banii incasati in mod abuziv si daune morale pentru stresul creat si pe urma sa rezilieze contractele!

  11. Miron Piron spune:

   Hotilor. Numai sa intelati stiti. BCR minte cu nerusinare. Lasa ca o sa respectati voi sentinta, se va lamuri si dispozitivul. V-a tras-o rau de tot Piperea in toate actiunile. Mizati ca nu suntem informati? Lasa ca va ia mama dracului curand pe toti.

  12. Ion T. Leaga spune:

   Cine a scris comunicatul bancii? Cumva madam Sova? Este cat se poate de evident ca aceasta banca face un nou abuz de putere, foloseste practici comerciale incorecte. Avocatul Piperea a castigat dobanda, a facut recurs pe ceea ce n-a castigat. Banca evident induce in eroare, minte pe romaneste ca asta stie sa faca cel mai bine de 8 ani incoace pentru a-si proteja escrocheria. Contractul acesta va ramane fara clauza de dobanda. La acest moment nu are dobanda! Afirmatiile din comunicatul BCR sunt halucinante. Bai iditiotilor nimeni nu poate obliga un consumator sa renegocieze in conditiile bancii. Si mai usor cu amenintarile de reziliere. Ia spuneti ma idiotilor, daca acest contract era incheiat ce mai negociati voi? Dadeati sau nu toata dobanda incasata nedator inapoi? O dadeati, mai usor cu minciunile. Consumatorul nu trebuie sa negocieze de la realitatile pietii la acest moment. El nu a putut-o face nici cand ati pus contractele preformulate in fata la semnare. Spuneti tuturor cum negociati voi astia de la BCR, prin introducerea unor marje exorbitante abuziv, unilateral. Comunicati la ala de a conceput mizeria de mai sus ca rezilierea contratului acum astupa creditul acordat, nu este nicio paguba pentru consumator amenintarile voastre de camatar. Dar rezilierea se va face si printr-o cerere reconventionala a consumatorului in care acesta va solicita daune materiale si morale pentru stresul procesului si pentru toate magariile indurate. O sa dati practic banii inapoi cu dobanda, daune morale, veti plati toate cheltuielile. Sunteti Banca Camatareasca Romana, pentru ca nu faceti altceva decat sa fiti niste camatari. Amenintati si cresteti dobanzile.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top