• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • RecuperatoriÎntr-un sistem bancar întors pe dos din multe puncte de vedere, ultimele luni au adus o nouă ciudățenie promovată la rang de lucru normal. Bătălia pentru clienții falimentari ai băncilor e mai aprigă decât cea pentru clienții cu ratele plătite la zi, iar recuperatorii răsăriți peste noapte din toate catacombele au ajuns să aibă portofolii de credite mai mari decât unele bănci de dimensiuni medii.

  Un astfel de caz este cel al cehilor de la APS Holding, care tocmai au depășit pragul de un miliard de euro doar din creditele preluate anul acesta. Ultima tranzacție a fost parafată zilele trecute, cu un pachet de credite neperformante ale BCR, finanțarea fiind asigurată de Deutsche Bank.

  Valoarea nominală a creditelor este, potrivit zf.ro, de aproape 400 de milioane de euro, însă prețul la care au fost cumpărate este unul ridicol, de doar 6% din aceasta. O explicație a prețului ar fi faptul că sunt credite acordate unor firme, majoritatea aflate în insolvență sau în faliment. Totuși, 80% dintre ele sunt garantate cu ipoteci pe diverse construcții, prin urmare în procesul de insolvență banca are prioritate și ar fi normal să recupereze mai mult de 6% din credit.

  O explicație mai plauzibilă pentru această donație, pentru că vânzare ar fi impropriu spus, ar fi obsesia Băncii Naționale de a scoate creditele neperformante din bilanțurile băncilor, făcând presiuni mari pe conducerile băncilor pentru a se conforma.

  Rezultatul politicii BNR este îmbogățirea peste noapte a unor firme care, până mai ieri, hărțuiau clienții cu restanțe la facturile de telefon mobil sau, în cazuri excepționale, pe românii care au luat credite cu buletinul de la diverse IFN-uri în perioada de exuberanță dinaintea crizei și nu le-au mai plătit.

  APS Holding, implicată în această tranzacție, a ajuns să gestioneze un pachet de credite de 500 de milioane de euro cumpărat de la Volksbank în această vară și un altul de circa 300 de milioane cumpărat de la BCR, în spatele tranzacției fiind tot Deutsche Bank. De fiecare dată, prețurile au fost unele ridicol de mici, iar câștigul recuperatorilor este uriaș și, în același timp, garantat.

  Nici nu e de mirare faptul că au apărut tot mai mulți interesați de intrarea pe această piață. Doar în ultimele săptămâni și-au manifestat interesul Banca Transilvania și afaceristul Florin Pogonaru, fost membru în CA al BCR și administrator al unui fond de investiții finanțat tot de grupul Erste.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  One Response to Recuperatorii de la APS se întind ca un nor negru. După Volksbank, a venit rândul clienților BCR

  1. […] Recuperatorii de la APS se întind ca un nor negru. După Volksbank, a venit rândul clienților BCR […]

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top