• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Executare silita 2”Politica noastră este de a recupera pe cât posibil în urma acțiunilor amiabile”, spunea cu doar două săptămâni în urmă reprezentantul uneia dintre firmele de recuperare care au cumpărat pachetul de credite neperformante de la Volksbank în această vară. De la politică la practică se cască însă un abis, dacă privim situația din teren.

  Negocierea termenilor de achitare a datoriilor, discounturile, atenția pentru problemele sociale ale debitorilor de care vorbea reprezentantul APS România, firma care administrează efectiv acest portofoliu de credite, au lăsat locul unei campanii fără precedent de executare silită a creditelor luate la preț de nimic (20% din valoarea nominală, din câte se pare) de la banca austriacă.

  Primele executări silite au fost demarate încă din luna august, la puțin timp după anunțarea oficială a tranzacției. În cea mai mare parte a cazurilor, este vorba de executări silite începute anterior de Volksbank și continuate de APS, în numele Rabon Credit Solutions România SRL, vehiculul investițional care a cumpărat creditele. Există însă și destule executări silite demarate după cesiunea creanțelor.

  Se vând de toate, de la vile la case din paiantă

  Încă din 8 august Rabon Credit Solutions apare într-o contestație la executarea silită la Tribunalul Galați, nesoluționată nici până acum. Cele mai multe licitații de vânzare a imobilelor ipotecate au fost însă în lunile septembrie și octombrie.

  La un singur birou de executori judecătorești din București apar mai mult de 20 de licitații de vânzare aferente executărilor silite imobiliare derulate de Rabon Credit Solutions și APS România, și vorbim doar de anunțurile de actualitate, fără a lua în considerare licitațiile derulate deja din august și până acum.

  În București sunt cele mai multe licitații, însă nici alte orașe mari nu duc lipsă de așa ceva. Printre ele, Timișoara, Târgu Mureș, Galați, Constanța și Botoșani. Avem pe listă de toate pentru toți: terenuri intra și extravilane, apartamente de bloc, vile, ba chiar și case din paiantă. În total, se poate spune că sunt câteva zeci de licitații în momentul de față, iar în total este foarte probabil să fi depășit 100 într-o perioadă de trei luni.

  Despre negocierea de care vorbea reprezentantul APS nu am putut afla prea mult. Doar că unui client cu credit în franci elvețieni i s-a propus plata unei rate cam de patru ori mai mare decât cea de la Volksbank, iar altuia i s-a refuzat posibilitatea de a plăti în rate o datorie de doar 9.500 de franci elvețieni, garantată cu ipotecă (casa valorând, evident, mult mai mult)

  Nici moartea nu te scapă de recuperatori

  Nici despre cazurile sociale nu se știe mare lucru. Știm însă că, la Galați, Rabon și APS nu s-au împiedicat nici de moartea persoanei care garantase un credit ipotecar atunci când a venit vorba să câștige un ban din vânzarea casei acesteia.

  Graba pare să aibă și un motiv: bubele din contractele de credit cumpărate de la Volksbank. Rabon Credit Solutions este primul creditor a cărui executare silită a fost anulată din cauza clauzelor abuzive, printr-o sentință recentă a Judecătoriei Roșiori de Vede. În afară de aceasta, mai există un număr mare de contestații la executare, iar ”precedentul Roșiori de Vede”, împreună cu speța Kusionova vs. Smart Capital de la Curtea Europeană de Justiție, amenință să provoace un val de contestații în viitorul apropiat.

  În legătură cu acest aspect am obținut un punct de vedere și de la avocatul Gheorghe Piperea, cel care a introdus în instanțele din România precedentul Kusionova de la CJUE. ”Ce e ilegal este sa transformi, fara voia lui, un consumator de credite bancare, beneficiar al legislatiei de protectie a consumatorilor, intr-un debitor, care nu mai e protejat ca in calitate de consumator, find, practic, la mina colectorului de creante care, pentru ca a dat 2% pe creanta, poate sa ii acorde „discounturi” debitorului in procente care par fantastice – 20-40%. Nu e de fapt niciun discount, intrucit suma de plata este deja umflata cu sume nedatorate, calculate de banca „in temeiul” unor clauze abuzive (pun ghilimele pentru ca acestea nu ar trebui sa aiba efecte, conform legii, deci nu ar trebui sa fie temeiuri ale unor plati) si cu penalitati”, spune Piperea, îndemnându-i în același timp pe debitori să nu rămână imobilizați și spectatori ai propriei drame.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  2 Responses to Exclusiv. Recuperatorii de la Rabon și APS îi execută la foc automat pe foștii clienți ai Volksbank

  1. http://www./ spune:

   Que mini pizzas mas elegantes yo la pizza de pata ya la habia probado en italia y me cautivo, tan sencilla y a la vez tan sorprendenta en el paladar, en casa ya la hice pero aun no la he publicado. saludos de lola de el blog pomporones

  2. Dorina spune:

   Buna ziua, Spuneti mi nu este un abuz faptul ca Volksbank a vandut contractul incheiat cu un client catre aceasta firma fara acordul clientului? Nu ar trebui ca aceasta firma Rabon sa aiba acordul BNR?

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top