• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Franc elvetian

  O ştire prea puţin observată şi comentată poate ridica enorm miza proiectului de lege din Parlament privind reconversia creditelor. Elveţia va avea referendum pentru repatrierea aurului iar acest lucru va influenţa probabil şi cursul francului în raport cu euro şi deci şi cu leul.

  Partidul Popular Elveţian vrea să forţeze banca centrală să aibă rezerve de aur de 20% din active, faţă de 8% în prezent ceea ce ar aduce rezerevle elveţienilor la nivelul din 2008.

  Referendumul este programat pe 30 noiembrie şi Banca Centrală ar avea 5 ani să se conformeze.

  Există o puternică opoziţie a guvernului dar şi a băncii centrale pentru că o asemenea iniţiativă ar volatiliza din nou cursul francului ce acum are un curs de minim 1.20 euro pentru a nu se aprecia, conform economica.net.

  Banca Centrală nu vrea ca acest lucru să se întâmple astfel că se vor face mari presiuni pentru ca referendumul să nu valideze iniţiativa Partidului Popular.

  În cazul unui vot pozitiv totuşi, este nevoie de un vot majoritar al cantoanelor ceea ce guvernul va încerca să împiedice.

  Pentru ca francul să nu se aprecieze este bine ca referendumul să nu valideze iniţiativa popularilor europeni. Totuşi, este ciudat modul în care bancherii din România dădeau asigurări că francul nu va creşte ci chiar ar putea să scadă, cum a fost cazul lui Laszlo Diosi, CEO OTP.

   

  În aceste condiţii, un proiect de lege viabil privind conversia sau măcar impunerea unui prag în cazul creditelor să fie

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top