• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Florin DanescuPreședintele executiv al Asociației Române a Băncilor, Florin Dănescu, a lansat o nouă estimare a pierderilor pe care le-ar suferi băncile în ipoteza materializării proiectelor de lege pro-consumatori din Parlament, deplângând în același timp situația grupurilor financiare care au investit în România și au avut parte de pierderi.

  Potrivit lui Dănescu, inițiativele legislative discutate în acest moment în Parlament ar provoca pierderi de 10 miliarde de euro sistemului bancar autohton, aproape la fel de mari ca și creditele neperformante de 11 miliarde de euro existente în portofoliul băncilor.

  În ceea ce privește băncile străine care au intrat pe piața românească, acestea ar fi defavorizate de statul român, în opinia reprezentantului sistemului bancar. ”Am putea face un indicator rapid și am putea spune că, în timp ce băncile au venit mult mai repede în România decât alte industrii, ca și grupuri mari, au riscat mult mai mult decât la nivel european având pierderi mult mai mari, nu au primit niciun fel de ajutor public și nu au cerut niciodată. Stimați acționari, vă rog să investiți în România, dar vă rog să țineți cont de faptul că deja s-au investit 50 de miliarde de euro, 11 miliarde sunt pierdere și există un potențial risc de 10 miliarde de euro”, a declarat el, citat de Agerpres.

  Președintele Asociației Române a Băncilor i-a criticat pe politicieni, considerând că de fapt criticile la adresa sistemului bancar au la bază încercarea de a oferi ceva electoratului în locul veniturilor mai mari și locurilor de muncă.

  Ce a uitat să precizeze șeful ARB este că provizioanele de 11 miliarde de euro constituite pentru credite neperformante nu sunt echivalente cu pierderile sistemului, acestea fiind în realitate mai mici. De asemenea, mai sunt de amintit și profiturile consistente obținute înaintea crizei, din care cel mai probabil se compensează pierderile de acum.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top