• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Anton SiluanovRusia e tot mai aproape de a fi îngenuncheată din punct de vedere economic, după sancţiunile impuse de ţările occidentale. Ţara se află în faţa unei dileme greu de rezolvat, provocată de contracţia economică de 4% şi deficitul bugetar de 3% din PIB estimate pentru anul 2015.

  Potrivit ministrului de Finanţe Anton Siluanov, citat de Bloomberg, Rusia este în pericol să rămână fără cele două fonduri suverane înfiinţate pentru a adigura dezvoltarea ţării pe termen lung şi implementarea de măsuri de protecţie socială, în cazul în care cheltuielile bugetare nu vor fi ajustate.

  Fondul de Rezervă şi Fondul pentru Bunăstare cumulează aproape 170 de miliarde de dolari, iar în condiţiile actuale ele sunt primele la care s-au gândit oficialii guvernamentali pentru acoperirea nevoilor financiare ale ţării pe termen scurt. Primul ar urma să furnizeze bani pentru acoperirea deficitului bugetar, iar cel de-al doilea pentru finanţarea de urgenţă a băncilor afectate de prăbuşirea rublei.

  Deficitul va fi adâncit de scăderea preţului petrolului, veniturile obţinute de stat din acest domeniu având cea mai mare pondere în buget, dar şi de contracţia economică determinată de sancţiunile internaţionale impuse agenţilor economici ruşi. De asemenea, accesul redus la finanţare de pe pieţele internaţionale va face ca acoperirea acestui deficit să nu se poată face prin emisiuni de obligaţiuni, ci utilizând rezervele valutare ale băncii centrale şi cele două fonduri suverane.

  O altă variantă, propusă de altfel de Siluanov, este reducerea cheltuielilor bugetare, în special a celor de apărare. Acestea au o pondere extrem de mare, de o treime din buget, însă e puţin probabil ca preşedintele Vladimir Putin să fie de acord cu reducerea lor, în contextul politicii expansioniste pe care o duce în ultima vreme.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  One Response to Ruşii, în faţa unei alegeri imposibile

  1. anca spune:

   Daca nu a acceptat NOM,i s-a aplicat DEMOCRATIA.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top