• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 •  

   

  vg

   

  Bancherii sunt în general persoane secretoase iar expunerea lor mediatică se rezumă la participarea la maratoane sau asezonarea creveţilor la emisiuni culinare, aşa cum ne-arătat Steve Van Groningen, cel mai în vogă bancher din România.

  gron

  Plus câteva conferinţe pe teme financiare sau o copertă de revistă. În rest, activitatea lor se duce în spatele geamurilor de sticlă ai turnurilor corporatiste sau la coktailuri cu ştaif şi lume bună pe la ambasade.

  Şi totuşi, în spatele acestei perdele informaţionale, bancherii de top din România fac şi desfac, gestionează bilanţuri de sute de milioane  de euro şi finanţele a milioane de oameni.

  Omul simplu de pe stradă nu cunoaşte activiutatea lor iar pe ei îi ştie doar din vedere, de pe la televizor sau din diverse articole pozitive din presă.

  Steve Van Groningen de la Raiffeisen, Tomas Spurny de la BCR, Phillipe Lhotte de la BRD, Radu Gheţea CEC Bank sau Omer Tetik de la Banca Transilvania sunt preşedinţii cei mai vizibili ai băncilor din România. Başca veterani ai sistemului ca  Mugur Isărescu de la BNR sau Mişu Negriţoiu de la ASF, ex-ING.

  O mare curiozitate pluteşte însă în legătură cu greii sistemului bancar. Cât câştigă? Ce salarii au cei ce învârt pe degete bilanţuri cu cifre ameţitoare? Desigur că veniturile lor sunt pe măsură.

  radu_ghetea(1)

  Sursele din sistem spun că REGULA DE AUR  a oricărei negocieri între un astfel de bancher de top şi acţionariatul băncii are drept reper o schemă interesantă: 100.000 de euro PUNCTUL din COTA DE PIAŢĂ.  De la această sumă se poate scădea sau adăuga în funcţie de profitabilitatea băncii.

  Adică, dacă vei conduce o bancă ce are o cotă de piaţă de 5 puncte atunci sigur eşti vei primi în conturi până la finele anului o sumă de circa 500.000 de euro.

  Regula de aur se probează în cazul lui Mişu Negriţoiu care şi-a publicat veniturile şi care a cîştigat circa 500.000 de euro pe an la  ING bancă care a oscilat în ultimii ani între 4.5 şi 5.2% cotă de piaţă.

  Suma desigur că variază în funcţie de productivitatea băncii, dificultatea sarcinilor trasate de acţionari şi cota bancherului la ora la care negociază.

  Cam în jurul sumei de un milion de euro se cifrează salariile primilor trei CEO din România chiar dacă între BCR,  BRD şi Raiffeisen există diferenţe mari ca cotă de piaţă pe puncte, în schimb profitul e net în favoarea Raiffeisen.

  euros-loads-of-money

  Iată un grafic posibil al veniturilor(salarii+bonusuri). Veniturile variază de la an la an în funcţie de performanţle băncii şi atingerea targetului.

  600.000- 1 milion euro: Steven Van Groningen(Raiffeisen) Tomas Spurny(BCR), Philippe Lhotte(BRD)

  350.000-600.000 Omer Tetik (Banca Transilvania), Radu Gheţea(CEC), Răsvan Radu(Unicredit)

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top