• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • cursbnrScăderea dobânzii de referință a Băncii Naționale la doar 2,75% a fost salutată de multă lume, însă ea ar putea avea un efect de bumerang pentru economie și chiar pentru BNR. Asta deoarece dobânzile mai mici vor face leul mai puțin atractiv pentru investitorii străini, atunci când vine vorba de plasamente valutare.

  Analiștii de la firma de brokeraj Admiral Markets, specializată în tranzacții pe piața valutară (Forex) atrag atenția că o continuare a scăderii ratelor de dobândă, în contextul internațional actual, ar putea atrage după sine o depreciere a leului, cursul valutar putând ajunge chiar și la 5 lei pentru un euro.

  ”Perspectivele monedei naționale sunt negative, din cauza celui mare risc din 2015, ce ar putea provoca o depreciere masivă față de Euro, dar mai ales față de Dolar și Aur . Nu este nici factorul politic și nici evoluția economiei. Însuși guvernatorul Mugur Isărescu nominaliza în ședința precedentă la categoria „riscuri principale” – evolutiile nefaste ale piețelor internaționale”, spune analistul Cristian Cochințu într-un raport de analiză.

  ”In conditiile in care Rezerva Federală a inceput întarirea politicii monetare, iar activele de risc și împrumuturile în marjă au depășit maximele din 2007-2008, creste foarte mult probabilitatea unor miscari bruste de reajustare a riscului și a expunerii, cu efecte extrem de negative asupra leului. O schimbare dramatică de sentiment la nivel global ar genera ieșiri masive de capital în special din economiile emergente și atacuri speculative asupra valutelor vulnerabile. Pentru leu, o explozie de volatilitate în condițiile unui randament în scădere (n.r. – randamentul adus de depozitele bancare), ar însemna noi minime istorice si un curs de 4.8-5 Ron/Eur”, explică acesta.

  Potrivit raportului de analiză al Admiral Markets, dobânda de referință a BNR ar putea ajunge aproape de 2% anul viitor, din cauza încetinirii ritmului de creștere economică, a inflației în scădere și a lipsei de finanțare a economiei de către sectorul bancar.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top