• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Brussels Economic Forum 2011Rata inflației în zona euro ar putea intra în teritoriul negativ în lunile următoare, însă va fi vorba doar un fenomen temporar, a declarat vice-președintele Băncii Central Europene (BCE), Vitor Constancio, într-un interviu acordat revistei germane WirtschaftsWoche, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

  În luna noiembrie rata anuală a inflației în zona euro a încetinit la 0,3% pe fondul scăderii prețurilor la energie, mult sub ținta de inflație a BCE fixată la sub 2%.

  ”Experții noștri preconizau o inflație de 0,7% în 2015, însă de când această prognoză a fost realizată (la începutul lunii decembrie n.r.) prețul petrolului a continuat să scadă cu 15%. În prezent, ne așteptăm la o rată de inflație negativă în lunile următoare și acest lucru va trebui urmărit cu atenție de BCE”, a declarat Vitor Constancio. Acesta a adăugat însă că mai multe luni de inflație negativă nu înseamnă neapărat deflație. ”Pentru asta ar fi nevoie de o perioadă mai lungă de timp. Dacă este doar un fenomen temporar nu văd niciun pericol”, a precizat Constancio.

  Pentru a relansa activitatea economică și inflația, BCE a început luna trecută să cumpere obligațiuni garantate cu active (ABS), care împreună cu noile credite pe termen lung cu dobânzi reduse oferite băncilor ar urma să crească bilanțul BCE până la nivelul înregistrat la aproximativ 1.000 de miliarde de euro.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top