• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • legea conversieiComisia de Buget, Finanțe și Bănci a Camerei Deputaților a discutat, miercuri dimineață, cu privire la un proiect de lege care ar putea include și prevederi de conversie a creditelor în franci elvețieni favorabile consumatorilor, potrivit unuia dintre liderii Grupului Clienților cu Credite în CHF (GCCC), Cătălin Voivozeanu.

  La discuții au participat reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) și ai GCCC. Dezbaterile au durat foarte puțin, din cauză că la ora 11:00 începea discursul președintelui Klaus Iohannis.

  Potrivit relatărilor domnului Voivozeanu, președintele comisiei, Viorel Ștefan, a spus că din cele 19.000 de împrumuturi despre care bancherii au anunțat că au fost convertite, refinanțate sau reeșalonate, circa 17.000 sunt cele preluate de Banca Transilvania de la Volksbank România, iar restul de 2.000 de clienți au fost nevoiți să accepte condițiile impuse de bănci.

  „După cele declarate de ARB ar rămane 40.000 de credite pentru care nu s-au găsit soluții”, mai relatează liderul GCCC, adăugând că președintele comisiei a arătat că este inacceptabil faptul că băncile nu au negociat și nu au găsit soluții decât pentru o treime dintre credite.

  Președintele Comisie de Buget, Finanțe și Bănci susține soluționarea în regim de urgență a acestei legi, pentru că debitorii sunt într-o situație financiară dificil. El a cerut MFP să aducă la cunoștința comisiei propunerea făcută de ministrul Eugen Teodorovici, în termen de maximum două săptămâni, pentru a fi dezbătute în comisie și, eventual, inserate în legea inițiată de Ana Birchall. Viorel Ștefan a arătat că propunerea aflată în dezbaterea comisiei are deja avizele necesare, în timp ce introducerea legii propuse de MFP în circuitul legislativ ar putea dura până în martie 2016.

  Deputatul Ana Birchall a apostrofat ARB, BNR și băncile pentru că nu au venit cu soluții, așa cum au promis în fața membrilor comisiei în februarie. Președintele ANPC, Marius Dunca, a declarat că susține proiectul și că prin Legea propusa de Ana Birchall nu se aduce nicio atingere Directivei 17/ 2014.

  Reprezentantul BNR a menționat că nu are cunoștință despre ceea ce s-a întâmplat în negocierile dintre bănci și clienți, dar că a luat măsuri pentru favorizarea aplicării unei legi a conversiei. Reprezentantul ARB a afirmat că băncile au găsit soluții pentru 19.000 de clienți din cei 63.000 care au credite în CHF.

  Reprezentantul MFP a precizat că băncile nu au agreat discountul de 25% propus de clienți, ci doar de 15%. De asemenea, programul de conversie ar fi valabil doar un an, în limita unui plafon de garanții oferite de stat de maximum 1 miliard de lei. Reprezentantul MFP a mai precizat că proiectul de lege propus de minister vizează doar creditelor ipotecare, ceea ce ar însemna că amendamentele GCCC nu au fost luate în considerare.

  Președintele AURSF, Alin Iacob, a precizat că sunt peste 100.000 de credite în CHF și nu 63.000 cum au afirmat cei de la ARB. 63.000 sunt doar creditele care nu au fost externalizate. El a atras atenția că în Polonia și Croația conversia se va face la cursul inițial și a arătat că procentul de discount înaintat de banci – 15% – este inacceptabil, având în vedere că o bancă și-a asumat un procent de 22,5% și returnarea comisionului de administrare/risc, fără nicio garanție din partea statului.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  One Response to Ședința privind LEGEA CONVERSIEI, scurtată de discursul lui Iohannis. Pozițiile părților

  1. dorina spune:

   de ce s or fi grabit sa asculte discursul pres ,ca nu a adus nimic bun populayiei in raport cu discutiile cu adevarat importante despre aceste credite care au distrus vieti ,detine si familii!!!!!!!!!!!!!!!! d l pres ne a anuntat ca are sa se supuna ue cu refugiatii ,adica are sa inghita cotele impuse si ca are din nou resuscitari de idei in privinta premierului!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top