• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Misu NegritoiuMișu Negrițoiu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară, a făcut o declarație parțial hilară, parțial revoltătoare astăzi, la o conferință de presă, în legătură cu situația de la Societățile de Investiții Financiare, implicate într-un mega-scandal de delapidare.

  Negrițoiu s-a plâns că societățile sunt indisciplinate și refuză să se conformeze reglementărilor ASF. ”Suntem într-un război permanent cu aceste instituţii, am publicat sancţiunile, au fost procese, sunt litigii, din dorinţa noastră de a disciplina cât mai mult piaţa. Trebuie umblat la bază, baza fiind re-reglementarea acestor instituţii”, a declarat șeful ASF, citat de economica.net.

  În realitate, sancțiunile și procesele la care se referă Mișu Negrițoiu au la bază aspecte birocratice minore, cum ar fi formularul de vot prin corespondență pentru Adunarea Generală a Acționarilor sau neinformarea investitorilor în timp util în legătură cu unele decizii ale Consiliului de Administrație. Nicidecum problemele grave, găsite în cele din urmă de DIICOT, cum ar fi tranzacții defavorabile, înstrăinări de active și bani scoși din societate în diverse alte formule.

  Pe Dragoș Bîlteanu, aflat în centrul dosarului de delapidare a SIF Banat Crișana și SIF Muntenia, ASF l-a amendat în 2013 cu 10.000 de lei pentru că ”nu a informat în termen publicul” atunci când a decis înființarea SIF Imobiliare, înregistrată în Cipru, cu active ale SIF Banat Crișana.

  Despre banii sifonați către firme offshore, ASF nu a avut nimic de spus până acum, lăsând furturile să se desfășoare, în dauna micilor acționari, deși avea acces la actele SIF-urilor și putea lua măsuri mai drastice din timp.

  La fel s-a întâmplat și în alte cazuri răsunătoare din piața de capital, cum ar fi cel de la firma de brokeraj Harinvest din Râmnicu Vâlcea, sau cel de la Bursa din Sibiu, condusă cu multiple încălcări ale legii și reglementărilor ASF (pe atunci CNVM) de Cristian Sima. Și de data aceasta, ASF s-a trezit din somn tot după eveniment.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top