• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Thomas JordanThomas Jordan, guvernatorul Băncii Naţionale a Elveţiei, explică într-un interviu că decizia de a scumpi francul este cauzată de divergenţele tot mai mari între politicile monetare ale băncilor centrale. „Am fost conştienţi de faptul că această decizie ar putea avea efecte majore asupra pieţelor. Dar în momentul în care iei o asemenea decizie, e necesar ca ea să surprindă piaţa. Fie şi faptul că am fi putut sugera că ne gândim să renunţăm la plafonul fix al francului în faţa euro ar fi deschis poarta speculatorilor, care ar fi profitat. Era imposibil să fi transmis semnale anterior luării deciziei”, spune Guvernatorul SNB, Thomas Jordan, într-un interviu pentru LeTemps.ch, preluat de bursa.ro.

  Jordan a mai spus că francul elveţian este în mod clar supraevaluat în raport cu dolarul şi euro şi că decizia de a scumpi moneda elveţiană este cauzată de divergenţele tot mai mari între politicile monetare ale băncilor centrale mari.

  Întrebat de reporter dacă nu îi este teamă că a pus în joc credibilitatea instituţiei, după ce cu doar 3 zile înainte de a da drumul francului, un înalt oficial al Băncii Naţionale lăuda plafonul fix şi se lăuda că e pivotul politicii monetare, Jordan a răspuns: „Credibilitatea depinde de capacitatea noastră de a lua măsurile necesare, uitându-ne la economie pe termen mediu. Înţeleg pe deplin întrebările unora, criticile altora sau chiar plângerile care ne parvin, dar este inutil să se teamă cineva de consecinţele unei decizii despre a cărei corectitudini suntem pe deplin convinşi”.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top