• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Gerald SchreinerUn nou e-mail trimis de directorul general al Volksbank în 2008 către angajați, publicat astăzi de avocatul Gheorghe Piperea, arată un personaj complet rupt de realitate, în ciuda faptului că avea la dispoziție toate informațiile necesare pentru a intui ce avea să urmeze.

  Mesajul conține câteva afirmații de-a dreptul halucinante, dacă ne gândim la situația în care se afla de fapt Volksbank la momentul respectiv. ”VBR este una dintre puținele bănci din România și din Europa care refinanțează creditele pe termen lung prin credite pe termen lung de la acționari (5-10 ani)!!!! Acest fapt pune VBR într-o situație foarte confortabilă, în aceea de a nu avea niciun risc cu privire la restructurarea refinanțării (NU AVEM RISC DE LICHIDITATE ȘI NU SUNT PROBLEME DE STABILITATE)”, scria Gerald Schreiner, CEO Volksbank România la momentul respectiv.

  Șeful băncii se lăuda cu faptul că are 3,5 miliarde de euro în împrumuturi pe termen lung de la banca-mamă și doar 600 milioane depozite de la clienți. ”Cu această structură Volksbank România este poate banca cea mai lichidă din România, poate chiar și din Europa”, afirma el, dând dovadă de o incompetență cutremurătoare.

  În realitate, structura de finanțare, împreună cu riscurile uriașe asumate pe zona de creditare, au fost cele care au dus banca la cele mai mari pierderi din sistemul bancar românesc. Creditele de la banca-mamă, chiar dacă erau pe termen lung, au fost extrem de riscante, colapsul acesteia trăgând după el și banca din România.

  Cum a acceptat BNR astfel de directori de bancă?

  Mai departe, Schreiner îi îndemna pe cei din bancă să mizeze pe stabilitatea ridicată a băncii (!!!) pentru a atrage depozite cât mai mari. Mai mult, se oferea să participe chiar el la întâlnirile cu potențiali clienți cu mulți bani, pentru a-i convinge să își transfere depozitele de la alte bănci.

  În mod ciudat, deși directorul Volksbank vedea în banca sa un armăsar de rasă, în locul unui măgar cu oasele la vedere, el se raporta corect la piețele financiare externe. În deschiderea mailului vorbea de criza subprime, pierderea încrederii reciproce în rândul băncilor și îngreunarea accesului la finanțarea interbancară.

  La doar două luni după ce Schreiner a trimis acel mail către angajați, Volksbank Austria a făcut public faptul că va cere, alături de mai multe bănci din sistem, un împrumut de urgență de la Banca Centrală a Austriei. Ulterior, în 2012 banca a fost preluată de statul austriac, nereușind să își revină după criza economică, înaintea căreia își asumase riscuri exagerate.

  Faptul că, aflat în pragul colapsului, un director de bancă era convins că instituția pe care o conduce este cea mai stabilă din sistem și că treaba lui era să profite de momentul favorabil, nu să evite dezastrul, ridică mari semne de întrebare legate de criteriile pe care sunt trimiși acești oameni să conducă filialele românești ale băncilor străine. Și, de ce nu, de criteriile pe care BNR îi aprobă sau nu la conducerea băncilor respective.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  2 Responses to Șeful unei bănci pe marginea prăpastiei, în 2008: ”suntem cea mai lichidă bancă din Europa”

  1. er’s activate is tougher then you should closing a long. Your guy especially visually biger doing this important year. Had been kiddy hands are unquestionably intersected. Online social gaming and in addition Blu beam or dvd video video tutorials are generally fighting for the purpose almost no time stick to enjoy service. For the most part,seahawks jersey, That takes place

  2. Awsome info and straight away to the. I have no idea if this sounds actually the best place need to but would you humans have any ideea where you can get some freelance writers? Thanks 🙂

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top