• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Dragos BilteanuProcurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au efectuat în această dimineață 31 de percheziții la mai multe persoane din conducerea SIF Banat Crișana și SIF Muntenia, suspectate de delapidarea celor două societăți și de manipularea pieței de capital.

  Perioada 2012-2014, menționată de procurorii DIICOT, în comunicatul de presă, corespunde cu cea în care SIF Banat Crișana a ajuns sub controlul afaceristului Dragoș Bîlteanu, patronul firmei de construcții Romenergo. Bîlteanu a avut mai multe inițiative controversate la conducerea SIF Banat Crișana, inclusiv investiții ale SIF-ului în firme sau active deținute de el însuși.

  Potrivit unor surse, el ar face parte din masonerie și ar fi prieten cu Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

  Bîlteanu controlează în mod indirect și SIF Muntenia, prin intermediul SAI Muntenia Invest, societatea de administrare a investițiilor a SIF Muntenia, la care deține 100% din acțiuni.

  De asemenea, Dragoș Bîlteanu este apropiat și de președintele Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă. Acesta din urmă a fost de altfel membru în Consiliul de Administrație al SIF Banat Crișana, între anii 2009 și 2010. În 2010, Ciorcilă a fost acuzat tot de DIICOT de manipularea pieței de capital, însă a fost achitat ulterior în instanță. În primăvara acestui an, SIF Banat Crișana și SIF Muntenia au cumpărat o parte din acțiunile Băncii Transilvania vândute de Bank of Cyprus, deținând împreună cu Horia Ciorcilă și SIF Moldova circa 30% din acțiuni.

  Iată ce spun reprezentanții DIICOT despre operațiunea de amploare din această dimineață:

  ”În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012 –2014, membrii grupării au constituit un grup infracţional organizat ce a avut ca scop obţinerea de sume de bani din patrimoniul SIF Banat Crisana SA şi SIF Muntenia SA Bucuresti, prin delapidarea acestora (în modalitatea însuşirii/traficării), fonduri ce au fost transferate ulterior prin intermediul mai multor societăţi nerezidente (offshore), controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, tocmai pentru a ascunde adevărata natură a provenienţei acestora. În acest scop aceştia au folosit persoane juridice nerezidente, precum şi persoane juridice de naţionalitate română, la care asociaţi au fost avocaţi care au deţinut pentru aceştia acţiunile SIF 1, asigurându-le sustragerea de la o eventuală decizie de concertare în condiţiile art. 2861 din Legea 297/2004, precum şi disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obţinute prin delapidare.

  De asemenea, există suspiciuni că membrii grupului infracţional organizat s-au implicat şi în operaţiuni de manipularea pieţei de capital, prin realizarea mai multor tranzacţii în datele de 12.09.2013, 13.09.2013 şi 16.09.2013 în cadrul Bursei de Valori Bucureşti.

  Mecanismele bursiere au fost grav afectate, întrucât operaţiunile au vizat majorarea artificială a preţului acţiunilor SIF BANAT – CRIŞANA SA până la un nivel semnificativ mai mare decât cel de pe piaţa principală, dând astfel semnale false cu privire la cererea şi preţul instrumentelor financiare, pentru ca, după operaţiunile de pe piaţa „deal”, preţul acţiunilor în cauză să revină la nivelurile inițiale.

  Beneficiarii acestor operaţiuni au fost chiar liderii grupului, care şi-au consolidat poziţia în interiorul SIF BANAT CRIŞANA SA, prin deţinerile directe/indirecte peste limita impusă de art. 2861 din Legea 297/2004.”

  Vă vom ține la curent cu numele celor audiați și, eventual, reținuți în acest dosar, pe măsură ce ele vor deveni publice.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  2 Responses to Percheziții la două SIF-uri. Cum au sifonat șefii acestora banii către propriile buzunare

  1. media spune:

   Pai Balteanu sa crezut sef peste SIF-uri ca Tender in Senegal peste africani . Ca tot veni vorba l-am vazut impreuna cu guru printre tarabe cumparand piei de animale . Dar sigur banii nu sunt la aia ci in banca aia pe care Tender promitea sa o deschida in romania

  2. markwilliams spune:

   In mod sigur toate SIF-urile au situatii asemanatoare..Lipsa de transparenta a procedurilor,tranzactiilor ,lipsa unui control autorizat ,a unui audit profesional si marele numar de actionari produce sincope in fluxul normal al banilor si ajuta la manipularea pietei si sustragerea de sume mari de bani..Sa nu ma i vorbiim de achizitii supraevaluate si trecute apoi la pierderi sau mentinute doar pe hirtie …Si la aceste SIF-uri se practica legea banului si a relatiilor…

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top