• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Supreme-Court-of-Spain-1Curtea Supremă a Spaniei consideră că împrumuturile în monede străine reprezintă instrumente financiare derivate, legate de evoluția cursului de schimb, potrivit unei sentințe publicate de FXLoans.org. Instanța arată că un credit cu ipotecă în valută este un instrument financiar, iar întrucât obligațiile uneia dintre părți depind de evoluția cursului unei monede străine sunt instrumente derivate.

  Potrivit unei definiții date de un specialist (Petre Tulin, director la Direcția de Reglementare și autorizare din BNR la momentul redactării materialului, actual director general adjunct la FGDB), „un instrument financiar derivat este un contract de transfer al unui risc, a cărui valoare depinde de valoarea unui activ de bază. Activul de bază poate fi un bun, o rată de dobândă, o acţiune, un indice bursier, o deviză sau orice alt instrument tranzacţionabil stabilit între cele două părţi contractante”. Potrivit aceluiași studiu, instrumentele financiare derivate pot să varieze în funcție de evoluția cursului de schimb.

  Curtea Supremă a Spaniei mai arată, în sentința amintită, că acest tip de instrumente financiare intră sub incidența unei legi speciale privind titlurile de valoare – Securities Market Act, Directiva 39/2004 a Comisiei Europene – potrivit căreia cel care oferă spre vânzare astfel de produse este nevoit să își informeze clienții mult mai amănunțit decât în mod obișnuit. Potrivit legii respective, cel care vinde aceste instrumente trebuie să-și informeze clienții, într-o manieră ușor de înțeles, natura și riscurile acestor instrumente financiare derivate.

   

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  6 Responses to Spania. Curtea Supremă consideră creditele în valută INSTRUMENTE FINANCIARE DERIVATE

  1. […] resultado no se ha hecho esperar: en Rumanía se ha publicado un artículo en la web Home Banking (ver artículo – ver traducción google), mientras que en Polonia se publicó prácticamente de inmediato y se […]

  2. […] The result was not long in coming: in Romania has published an article on the web Home Banking (see article – see google translation), while in Poland was published almost immediately and has been included […]

  3. […] resultado no se ha hecho esperar: en Rumanía se ha publicado un artículo en la web Home Banking (ver artículo – ver traducción google), mientras que en Polonia se publicó prácticamente de inmediato y […]

  4. lala spune:

   Ar trebui sa plateasca „expertii” BNR pagubele produse clientului prin diferentele de curs, cat si cele derivate din zecile de clauze abuzive lasate acolo sa existe de catre aceiasi „experti”. In clasamentul clauzelor abuzive BCR conduce detasat. Ce bine ca barca BCR va lua apa pe 22 sept., intr-un proces la ICCJ pe clauze abuzive cu sute de clienti. Bine ar fi ca si directorii BCR si BNR sa intre la apa pentru inselaciune! Hai sus DNA, intra pe fir.

  5. Gabriela spune:

   Asta inseamna ca in Romania lui 2008-2009 aceste credite trebuiau sa ajunga numai la specialistii din domeniu cu studii aprofundate.
   Sa intelegem ca de fapt specialistii de la BNR nu stiu ce este acela un instrument financiar derivat sau nu au stiut sa-l recunoasca un astfel de instrument.
   Pai daca nu sunteti capabili sa gestionati aceste notiuni afara cu voi de la BNR sau poate la DNA sa explicati voi frumusel cum ati lasat astfel de instrumnete financiare complexe pe piata.

  6. Gabriela spune:

   Si cum au fost informati debitorii?Cums -au facut aceste informarii?Legea creditului bancar prevede ca celui care achizitioneaza creditului sa-i fie prezentata toate datele ce rezulta din contract cu cel putin 10 zile inainte de semnarea contractului.Avem mii de oferte semnate in ziua creditului.informarile au fost 0.Ba mai mult decat 0 toti agentii bancari au impinsi oamenii spre aceste credite mintandu-i ca nu se incadreaza la alte tipuri de credite,Nici macar nu mai ajungeau datele in centyrala pt verificare ci din start respingeau cereri de creditare in alte valute .
   Si totul sub ochii lui Isarescu.Vrem explicatii cum a impus BNR bancilor sa explice clientilor ce presupune un astfel de instrument financiar complex

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top