• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • isarescuMesajele media ale BNR au construit cu migală imensa popularitate a lui Mugur Isărescu, văzut chiar ca un posibil candidat la președinţie. Concret, jurnalele de seară ale televiziunilor difuzează frecvent știri în care este lăudată intervenția BNR asupra cursului. La nivelul populației, acest lucru a creat o percepție favorabilă a BNR, deși toate băncile centrale fac acest lucru în mod curent. Mugur Isărescu, Raed Arafat și Sorin Oprescu sunt personalităţile în care românii au cea mai mare încredere la această oră, conform sondajelor, numele lui Isărescu fiind chiar vehiculat, inclusiv de premierul Victor Ponta, ca soluţie pentru alegerile prezidenţiale.

  S-au evitat căderi mari

  Piaţa valutară este un segment interesant al finanţelor, sectorul unde se pot face bani mulţi din speculă dar și un pilon de bază al economiei, de care depind bilanţurile companiilor sau siguranţa financiară a omului de rând.
  În România, piaţa valutară pare stabilă în ciuda fluctuaţiilor de moment, impresia fiind creată și prin știrile pozitive care se difuzează la televizor. Căderi ale leului au fost în februarie, în vara anului trecut dar și ȋn 2009 dupa crah-ul Lehmann Brothers.
  S-au evitat însă căderi foarte mari cum s-a întâmplat în timpul guvernării Constantinescu-Ciorbea,în special prin intervenţiile BNR, care acţionează pentru protecția leului. De aici și până la crearea imaginii de salvator naţional, într-o ţară a cărei economie rămâne mereu sub semnul întrebării nu a fost un drum prea lung pentru BNR.

  În momentul în care apare o fluctuaţie prea mare a cursului, strategia BNR este să intervină în piață.
  „Realităţile crizei economice au constrâns chiar şi băncile centrale cu un angajament puternic faţă de flotarea liberă să accepte intervenţii pe piaţa valutară„ , ne comunică Banca Națională. Instituţia condusă de Mugur Isărescu nu intervine direct, ci prin intermediul băncilor românești. De fiecare dată când o bancă românească intervine puternic pe piaţa valutară, bancherii și speculanţii știu că în spatele ei se află BNR.

  Scade numărul băncilor românești

  Sarcina Băncii Naționale poate deveni pe viitor dificilă având în vedere că au mai rămas doar două bănci mari cu capital românesc, CEC Bank și Exim Bank, ambele fiind bănci de stat, statut ce le permite să acţioneze ca intermediari pentru BNR. Celelalte două bănci românești, Carpatica și Banca Feroviară sunt prea mici pentru a fi utilizate la asemenea operaţiuni.

  Una din tacticile folosite de instituţia condusă de Mugur Isărescu este simularea unei intervenţii pe piaţa valutară, cu scopul de a speria speculanţii ce atacă stabilitatea cursului.
  Astfel, una din cele două bănci românești mari demarează tranzacţii valutare, ceea ce transmite speculatorilor că BNR va interveni asupra cursului. Acest lucru va face ca stabilitatea cursului să rămână intactă, fără o intervenție majoră a BNR. În alte dăți, speculanţii își continuă atacul, ceea ce forţează BNR să livreze pe piață sume mari de valută pentru a întări leul.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top