• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • ghiseu bancaRomânii au ajuns într-o situaţie financiară atât de proastă încât aproape jumătate dintre ei nu mai au de unde să îţi plătească datoriile, iar 39% sunt nevoiţi să mănânce mai puţin pentru a se putea încadra în buget, potrivit unui sondaj IRES citat de Agerpres.

  ”Mai puțin de un sfert dintre români au făcut economii în 2014. Peste 40% au datorii neplătite și peste jumătate dintre români anticipează că vor fi nevoiți să facă sacrificii financiare”, arată realizatorii cercetării.

  Potrivit studiului, doar 29% dintre persoanele chestionate au făcut o achiziție importantă pentru familie sau pentru gospodărie, cele mai frecvent menționate investiții fiind achiziționarea unui autoturism — 19%, renovarea sau reamenajarea locuinței — 16%, achiziționarea de aparate electrocasnice — 15% sau achiziționarea unei locuințe — 14%. Alți respondenți și-au instalat o centrală termică — 6%, au cumpărat mobilă — 6%, un televizor — 6%, un computer — 5% sau un teren — 3%.

  Doar 23% dintre persoanele intervievate spun că au reușit să economisească bani în anul 2014. Cu toate acestea, 38% dintre acestea sunt optimiste, considerând că, în 2015, vor reuși să facă acest lucru.

  Întrebați care au fost categoriile de cheltuieli la care au renunțat, 39% au susținut că au economisit la mâncare (37% consideră că vor fi nevoiți să facă acest lucru și în 2015), 64% au făcut economii la îmbrăcăminte (60% se așteaptă să fie nevoiți să facă acest lucru și în 2015), 35% au spus că au făcut economii la combustibilul pentru autoturism, 29% că nu au făcut acest lucru, în timp ce 33% spun că nu este cazul (deoarece nu dețin un autoturism). Aceeași proporție a respondenților se așteaptă să facă acest lucru și în 2015.

  Participanții la studiu au făcut economii la încălzire în proporție de 45% în 2014, iar o proporție similară — 44%, consideră că vor face acest lucru în 2015.

  Deşi cifrele sunt uriaşe pentru o ţară membră UE, ele sunt probabil cam mici pentru bănci, ai căror reprezentanţi au îndemnat în numeroase rânduri populaţia să renunţe la orice fel de „lux” în afara celor care le permit să supravieţuiască de pe o zi pe alta, pentru a-şi putea plăti mai întâi ratele la credite, în aşa-zise campanii de educaţie financiară.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top