• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • anpc (1)Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis luni că toate procesele deschise de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) vor fi judecate de completele civile din cadrul Tribunalului. Decizia a fost luată în urma unui recurs în interesul legii făcut de Curtea de Apel București (CAB), la finalul lunii iulie.

  CAB a cerut ICCJ să stabilească instanța competentă funcțional sau specializările completelor competente să soluționeze cauzele dintre ANPC și băncile comerciale, atunci când instanța este sesizată de Autoritate în temeiul prevederilor articolului 12 din legea 193/2000.

  „În şedinţa din 16 noiembrie 2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul competent să judece recursul în interesul legii, legal constituit în cauză, a soluţionat un recurs în interesul legii, fiind pronunţată următoarea soluţie:

  Decizia nr.24 în dosarul nr.19/2015

  Admite recursul în interesul legii declarat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti şi, în consecinţă, stabileşte că:

  În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 12 alin. (1) din Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, litigiile în care sunt implicate Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului/alte organe ale administraţiei publice şi băncile comerciale/profesioniştii, atunci când instanţa de judecată este sesizată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului/alte organe ale administraţiei publice, se soluţionează de secţiile civile/completele specializate în materie civilă (litigii cu profesionişti) din cadrul tribunalului.

  Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.

  Pronunţată, în şedinţă publică, azi 16 noiembrie 2015.

  După redactarea considerentelor şi semnarea deciziei, aceasta se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, a fost decizia ICCJ.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  One Response to TOATE procesele dintre ANPC și băncile comerciale se vor judeca la Tribunal, a decis ICCJ

  1. […] TOATE procesele dintre ANPC și băncile comerciale se vor judeca la Tribunal, a decis ICCJ […]

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top