• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Topul băncilor din România

  3:40 pm, 25 iunie 2016 • de Niciun comentariu

  banci sistemiceMişcările de pe piaţa bancară din România nu au adus, anul trecut, schimbări pe podiumul instituţiilor de credit, însă Banca Transilvania, ocupanta locului al treilea în sistem, s-a apropiat semnificativ de BRD, situată pe locul doi, după preluarea Volksbank. BCR conduce în continuare detaşat în topul băncilor.

  Evoluțiile structurale din sistemul bancar au purtat anul trecut amprenta unor operațiuni de fuziune și vânzări de portofolii sau pachete de acțiuni, fapt care a contribuit la consolidarea pieței bancare locale, se arată în raportul anual al Băncii Naţionale a României (BNR).

  În aprilie 2015, Banca Transilvania a semnat tranzacția de preluare a Volksbank România, iar finalizarea fuziunii prin absorbție a avut loc la finalul anului. Totodată, la sfârșitul lunii octombrie, s-a mai încheiat o fuziune prin absorbție, dar între OTP Bank România și Banca Millennium.

  De asemenea, au avut loc și modificări la nivelul acționariatelor instituțiilor de credit, cum a fost cazul UniCredit Țiriac Bank, unde acționarul majoritar, grupul italian UniCredit, și-a consolidat poziția prin achiziția unui pachet important de acțiuni. Mai exact, Ţiriac Holdings Ltd., controlat de omul de afaceri Ion Ţiriac, şi-a vândut ultimele 45% din acţiuni la UniCredit Ţiriac Bank către UniCredit Bank Austria AG. În urma tranzacţiei, banca și-a schimbat denumirea în UniCredit Bank.

  O altă schimbare în structura sistemului bancar românesc a constat în încetarea activității sucursalelor Montepio Credito-Instituicao Financeira de Credito Portugalia, în august, și The Royal Bank of Scotland plc, Edinburgh, în luna octombrie.

  În consecință, numărul instituțiilor de credit s-a diminuat cu patru față de sfârșitul anului 2014 și a ajuns la 36, din care 29 de instituții de credit, persoane juridice române (inclusiv o organizație cooperatistă de credit), și șapte sucursale ale instituțiilor de credit persoane juridice străine.

  Până la 30 mai 2016, 653 de instituții străine au notificat BNR intenția de a desfășura activitate bancară în mod direct pe teritoriul României, respectiv: 284 de instituții bancare, 5 instituții financiare nebancare, 85 de instituții emitente de monedă electronică și 279 de instituții de plată.

  Activele instituțiilor din sectorul bancar, în 2015

  Gradul de concentrare din sistemul bancar se menține încă moderat în privința cotei de piață în funcție de activele deținute de primele cinci bănci din sistem (57,8%, la 31 decembrie 2015) și al indicelui Herfindahl-Hirschman (861 la finele lui 2015), se arată în raportul anual al BNR. Citeste integral pe adevarulfinanciar.ro

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top