• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • piraeusbankÎn plin scandal legat de creditele în franci elvețieni, Tribunalul Buzău a dat zilele trecute o decizie care poate înclina balanța în favoarea consumatorilor împrumutați în această monedă. Nu în ultimul rând, poate atrage atenția, dacă mai era nevoie, că argumentele de tipul ”sunteți lacomi și o meritați”, ”v-ați asumat un risc, suportați-l” sau ”prostia se plătește” se ciocnesc de legislația privind protecția consumatorilor din Uniunea Europeană.

  Într-un dosar în care pârâte sunt Piraeus Bank și, în mod mai puțin obișnuit, BNR Sucursala Buzău, instanța a decis stabilizarea cursului de schimb CHF/RON la nivelul din data acordării creditului, ”începând cu data scadenței primei rate și până la finalizarea raporturilor contractuale dintre părți”.

  Având în vedere că vorbim de un contract de credit încheiat în luna martie a anului 2007, e posibil ca diferența de curs valutar achitată până acum de client să fi acoperit o mare parte din creditul rămas de rambursat.

  Obiectul acțiunii în instanță a fost constatarea caracterului abuziv al mai multor clauze ale contractului, printre ele fiind cel mai probabil și cea referitoare la plata ratelor în franci elvețieni la cursul zilei. Un aspect interesant și diferit față de deciza anterioară a Tribunalului Galați, cunoscută deja de toată lumea ca ”precedentul Galați”, este că de data aceasta creditul nu este convertit în lei, ci rămâne denominat în franci elvețieni, însă la un curs valutar fix, cel din data acordării creditului.

  Decizia Tribunalului Buzău, pe care o puteți găsi aici, poate fi atacată cu apel.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  One Response to Judecătorii nu cred că ”prostia se plătește”. Încă un debitor a obținut denominarea în instanță

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top