• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Kaa hipnozaTrimis de Victor Ponta la BNR să rezolve problema creditelor în franci elvețieni, ministrul de Finanțe Darius Vâlcov a ieșit din clădirea de pe Strada Doamnei ca și cum înăuntru ar fi fost hipnotizat și programat să repete niște citate din bancherii locali, repetate de aceștia la intervale regulate pe tot parcursul anului 2014.

  Soluția găsită de Vâlcov împreună cu eminențele cenușii de la Banca Națională este aceeași pe care am primit-o pe mail de la departamentele de PR ale băncilor de fiecare dată când am întrebat despre cum rezolvă problema clienților care, dintr-un motiv sau altul, nu își mai pot plăti ratele integral o perioadă de timp.

  ”Studiem situația de la caz la caz”, ”le oferim clienților restructurarea creditelor pe perioade mai lungi”, ”putem face conversia creditelor în lei, dar la cursul zilei și la dobânda leului”, și multe alte clișee de acest fel, existente în arsenalul de comunicare al fiecărei bănci, dar inutile în situația de acum a creditelor în franci elvețieni.

  Ca și cum s-ar fi hotărât brusc să plece din Guvern în favoarea unui job în PR la vreo bancă, Darius Vâlcov a preluat citatele de mai sus, adăugând electorata ca pe un soi de condiment.

  ”Noi vrem să încurajăm atât băncile cât și populația să se desfășoare în condiții cât mai corecte și în condițiile unei economii de piață. În niciun caz nu suntem un Guvern care pune sau bagă pumnul în gura cuiva”, ”De ce să nu mergem pe o situație ‘win-win-win’, să mergem pe o situație de impunere de forță, care nu știu dacă este extrem de bine primită atât în Europa cât și în România”, ”Trebuie să vedem soluțiile economice pe care le avem astăzi și pe care le putem aplica fără a îngrădi câștigul sau dreptul altor jucători pe piața și aici mă refer la bănci”… să mai continuăm?

  Nu se știe dacă din clădirea BNR a ieșit un Darius Vâlcov hipnotizat sau un Nicolae Cinteză deghizat, însă un lucru e clar: Guvernul nu intenționează să supere vreuna dintre băncile locale (ai căror clienți sunt, de altfel, majoritatea miniștrilor), și pentru asta e dispus să sacrifice o cantitate neglijbilă de alegători, care oricum nu votau cu partidul aflat la putere.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  6 Responses to Trust in meeeee… Ce a pățit Darius Vâlcov în clădirea BNR?

  1. Elena spune:

   Dacă tot ați fost unii care ați reușit să nu vă împrumutați la banca, mai face_ti un minim de efort și nu va mai dați cu părerea ca habar nu aveți despre realitatea problemei. nu vrea nimeni sa nu își asume ce a semnat dar, nu a semnat nimeni în vreun contract creșterea oricărei monezi cu 150%asta nu înțeleg multi. Stați potoliți ca noi cei cu credite în franci nu suntem cerșetori nimănui, nici ai statului, nici ai concetatenilor aceste tari. Dar ca în totdeauna noi romanii am fost bucuroși când a murit capra vecinului și alții au profitat de acest mare defect caracteristic doar la noi. Acum de ce nu Mai da nici o banca credite în franci?

  2. bun platnic spune:

   M-ati disperat!!! Nu vreti să ne plătiți voi creditele!!! Nici eu nu vreau să-mi plătească alții creditul. Eu nu vreau să-mi plătească statul ratele la bancă, vreau ca statul să-mi scutească de impozit partea mea din salariu care merge la bancă, așa, ca în Germania, că doar suntem și noi cetățeni europeni. Vreau ca bugetarii pe care îi plătim cu toții, de la BNR să dea norme în apărarea cetățenilor nu în apărarea ”bietelor bănci”, să le fi impus băncilor în 2006-2008 să ne credite doar în moneda națională cu dobândă de bun simț, așa ca în Marea Britanie. Si mai vreau ca o parte din riscul creșterii valutelor să și-l asume și banca, nu doar clientul, că doar contractul de credit e bilateral, sinalagmatic.

  3. FBB spune:

   Intrucat nu am imprumuturi la Banka, cred ca e mai onest din partea mea sa nu-mi dau cu parerea . Insa spun atat ; FIECARE SA-SI ASUME CE SEMNEAZA . SA NU PLATIM NOI TOTI DAMGANALELE FACUTE DE ALTII. PAREREA MEA DESIGUR .

   • david spune:

    parerea ta de bou bineinteles

   • dan spune:

    Lasa ca platim toti pentru Bancorex. Sau dvs sunteti scutit?

    • bilbofil spune:

     Bancorex și Banca Agricolă au fost bănci de stat, administrate de stat, care aveau în conturi mulți bani publici și al căror faliment ar fi însemnat o pagubă mai mare pentru contribuabili decît «simpla» preluare a datoriilor neperformante. Sigur, niște oameni care ar fi trebuit să ajungă atunci după gratii nu au ajuns. Dar aici vorbim de bani, nu de băgat mințile în cap.

     Astăzi este vorba niște oameni care au cumpărat la prețuri prea mari într-o monedă mult mai stabilă decît veniturile lor și care s-au împrumutat mai mult decît ar fi fost prudent forțînd grila – într-adevăr prea laxă pe termen lung – a băncilor. Dacă s-ar fi împrumutat cît și-ar fi putut permite, acum ar fi fost după ani de zile de economisire a diferenței de dobîndă între creditul în lei și cel în franci (al căror curs a fost ținut artificial scăzut timp de 2-3 ani) și ar fi avut rezervele necesare să treacă hopul pînă cînd piața se va reechilibra la un nou nivel.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top