• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • putin-tsiprasPremierul Greciei, Alexis Tsipras, a declarat după întâlnirea cu preşedintele rus Vladimir Putin, de la Moscova, că războiul economic al UE împotriva Rusiei poate conduce la un nou Război Rece, iar Atena va încerca să devină o punte de negociere pentru rezolvarea problemei. Declarația vine în contextul impasului negocierilor dintre Atena și creditorii săi, care condiționează deblocarea unei tranșe de împrumut de adoptarea unor reforme economice și fiscale.

  Vladimir Putin a declarat că a discutat cu Tsipras despre cooperarea bilaterală și că au convenit să dea mai multă atenţie investiţiilor. „Am discutat despre cooperarea în sectorul energiei, despre posibilitatea de a furniza gaze ruseşti Greciei prin intermediul Tukish Stream”, a mai spus preşedintele rus, citat de Mediafax, care a adăugat că discuţiile s-au referit și la cooperarea în turism, la embargoul asupra importurilor ruseşti din Europa şi la relaţiile Rusia-UE.

  „I-am asigurat pe colegii greci de intenţia Rusiei de a implementa acordurile de la Minsk pentru rezolvarea conflictului din estul Ucrainei”, a mai declarat Putin.

  La rândul său, Tsipras a spus că este recunoscător preşedintelui Putin pentru extinderea relaţiilor ruso-elene. „Grecia este un stat suveran şi ne vom folosi de rolul geopolitic, ca ţară europeană. Ne vom folosi de toate oportunităţile pentru dezvoltarea cooperării cu Rusia”, a arătat premierul elen, care şi-a exprimat speranţa că Grecia poate deveni un centru energetic în Europa.

  Despre sancţiunile contra Rusiei, Tsipras a spus că problema europeană nu este una elenă. „Acesta este motivul pentru care am venit aici, să întărim legăturile economice cu Rusia. Nu împărtăşim în totalitate poziţia europeană în privinţa sancţiunilor împotriva Rusiei. Vom promova noi soluţii, bazate pe dialog”, a spus Tispras, care a adăugat că Grecia „dezaprobă în mod deschis” sancţiunile europene împotriva Rusiei, pentru că războiul economic al UE împotriva Rusiei poate duce la un nou Război Rece.

  Preşedintele Putin a punctat, la rândul, său că sancţiunile au afectat cooperarea ruso-elenă în domeniul agricol și a sugerat totodată că Moscova ar putea ridica embargoul asupra importurilor de alimente din Grecia.

  Putin i-a spus lui Tsipras, la începutul discuţiilor, că vizita acestuia are loc la momentul potrivit şi că le dă şansa să analizeze ce pot face pentru refacerea comerţului bilateral între Rusia şi Grecia, care a scăzut cu 40% de la introducerea embargoului, potrivit publicaţiei elene Kathimerini.

  Vizita premierului Tsipras la Moscova continuă și joi, ziua în care Grecia are de plătit o tranșă de 450 milioane de euro către FMI.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top