• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • tsipras-syrizaPremierul de extremă-stânga al Greciei, Alexis Tsipras, s-a angajat să implementeze cât mai rapid măsurile de reformă cerute de creditorii internaţionali prin planul de salvare, pentru a putea negocia restructurarea datoriei suverane, a recăpăta acces la pieţele financiare şi a scoate ţara de sub monitorizarea internaţională.

  În cadrul acordului cu Grupul Bruxelles (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Mecanismul European de Stabilitate), Grecia urmează să primească un credit de încă 86 de miliarde de euro, conform noului program de asistenţă financiară. În schimbul împrumutului, Guvernul Alexis Tsipras, reinstalat în funcţie după recentul scrutin parlamentar, trebuie să aplice reforme fiscale, în domeniul pensiilor, sănătăţii, în sectorul financiar şi în administraţia publică.

  „Implementarea reformelor nu va fi uşoară. Dar suntem obligaţi să luăm aceste decizii chiar dacă nu ne plac. Reformele sunt necesare pentru a scoate Grecia de sub sistemul de supraveghere şi pentru a începe imediat negocierile în sensul restructurării datoriei suverane”, afirmă Tsipras, potrivit agenţiei Reuters, citată de Mediafax. „Principalul nostru obiectiv este să ieşim de sub sistemul de monitorizare şi să obţinem acces la pieţele financiare. O condiţie necesară este şi să relansăm creşterea economică”, susţine Tsipras.

  Politicianul de extremă-stânga şi-a schimbat radical poziţia imediat după referendumul din iulie, prin care au fost respinse măsurile de austeritate. Tsipras a acceptat planul de reforme propus de creditori, iar acum, după câştigarea alegerilor, promite că le va aplica în totalitate. „Trebuie să ne asigurăm că erorile făcute în trecut nu vor fi repetate”, a spus Tsipras, referindu-se la primul mandat de prim-ministru, care a durat şapte luni.

  Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  One Response to Tsipras vrea să grăbească reformele pentru a obține restructurarea datoriilor

  1. saba spune:

   Se pare ca este in discutie cu FMI un imprumut de 86 bilioane EUR, pentru 3 ani. Nu cunosc conditiile.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top