• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • bancnote euro

  Achiziţiile de valută ale băncilor sunt limitate de Banca Naţională a Ucrainei, în încercarea de a stabiliza moneda naţională, hryvna, care în prezent se depreciază în pofida majorării ajutorului occidental, transmit AFP şi Reuters.

  Băncile nu pot cumpăra valută pentru clienţii lor până la data de 27 februarie’ a anunţat Banca Naţională a Ucrainei într-un comunicat de presă, după ce zilele trecute instituţia a restricţionat mişcările de capital. De asemenea, la câteva ore după ce a impus interdicţia, Banca centrală s-a oferit să cumpere dolari la un curs de 21,7 hryvna, ceea ce înseamnă că orice va fi forţat să vândă dolari va primi cu 30% mai puţin decât cursul pieţei.

  Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a criticat decizia Băncii centrale care în opinia sa va avea ‘efecte foarte negative pentru economia Ucrainei, echilibrul sistemului financiar şi cursul de schimb’. În plus, Iaţeniuk a acuzat banca centrală că a luat această decizie fără a se consulta cu guvernul, premierul precizând că a aflat de pe Internet de decizia Băncii centrale.

  Măsura vine la o zi după ce hryvna ucraineană s-a depreciat cu peste 11%, din cauza tensiunilor politice şi a conflictului cu separatiştii pro-ruşi din estul ţării. De la începutul anului şi până în prezent moneda ucraineană s-a depreciat cu peste 40%, iar această depreciere creşte costurile cu importurile energetice precum şi povara datoriei în condiţiile în care Guvernul de la Kiev vrea să ajungă la un acord de restructurare a datoriilor cu creditorii externi, conform capital.ro.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top