• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • van groningen seveldaRaiffeisen Bank International (RBI) a încheiat anul 2014 cu o pierdere de 493 de milioane de euro și perspectivele se arată destul de neplăcute și pentru anul acesta. Prognoza pentru 2015 indică un nou an de pierderi, din cauza costurilor restructurării, care vor fi de aproximativ 550 de milioane de euro.

  Grupul financiar austriac a anunţat, la începutul acestui an, că își scoate la vânzare operaţiunile din Slovenia şi Polonia, pentru a-şi consolida capitalul şi pentru a creşte capitalul comun de rangul 1 (CET 1) la 12% până în 2017, indicator ce se situa la finalul anului trecut la 10%.

  Totodată, RBI îşi va reduce expunerea în Rusia, țară în care intenţionează să renunţe la 20% dintre activele considerate riscante până la finalul lui 2017, evaluate la 8,4 miliarde de euro la sfârşitul lui 2014.

  De asemenea, RBI va renunţa la 30% dintre activele sale din Ucraina, țară afectată de război de peste un an, active cu o valoare totală de 3 miliarde de euro. O altă măsură vizează optimizarea operaţiunilor din Ungaria, țară în care guvernul condus de Viktor Orban a luat o serie de măsuri controversate în legătură cu băncile.

  Valoarea totală a activelor considerate riscante se situa, la sfârșitul anului trecut, la 68,7 miliarde de euro, în scădere față de anul 2013, când se situau la 79,8 miliarde de euro. Grupul financiar Austriac a estimat că măsurile enumerate mai sus vor duce la reducerea cu 16 miliarde de euro a activelor considerate riscante pe pieţele avute în vedere, până la finalul anului 2017.

  Prognoza RBI anticipează și o scădere cu 20% a costurilor până în 2017, faţă de nivelul din 2014, când cheltuielile administrative generale s-au situat la 3 miliarde de euro.

  Provizioanele nete vor rămâne la un nivel ridicat şi în acest an, se mai arată în estimarea RBI, dar că vor scădea sub nivelul de 1,7 miliarde de euro de anul trecut.

  În România, RBI a obţinut anul trecut un profit de 97 de milioane de euro, mai mare cu 2,8% faţă de 2013, pe fondul reducerii provizioanelor. Activele totale ale Raiffeisen în România au crescut în 2014 la 6,92 miliarde de euro de la 6,528 miliarde de euro în 2013, plasând grupul pe locul patru în clasamentul celor mai mari bănci din România, cu o cotă de piaţă de 7,48%. Raiffeisen România și-a redus anul trecut numărul de angajați de la 5.308 la 5.292 și a închis o sucursală.

  Săptămâna trecută, agenția Fitch a anunțat o posibilă reducere a ratingurilor băncilor austriece după revizuirea sprijinului de stat pe care îl pot obţine creditorii în perioade de criză. Raiffeisen Bank International ar putea fi retrogradată cu trei niveluri, până la BBB, spunea atunci un analist al Fitch. Una dintre cele mai mari probleme este, consideră specialiștii, pe lângă atitudinea băncii centrale austriece într-un caz de salvare a unei bănci locale, expunerea pe piețele din Rusia și Ucraina. Raiffeisen a anunțat, săptămâna trecută, că poartă negocieri cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), cu privire la un proiect de investiții în Ucraina.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  3 Responses to Van Groningen a făcut profit, Sevelda e pe minus

  1. […] Bank International a confirmat, în această săptămână, că a încheiat anul 2014 cu o pierdere totală de 493 de millioane de […]

  2. Gina spune:

   Cea mai noua oferta de lucru! Nu este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero.Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal.Se lucreza part-time sau full-time la alegere.Va oferim mai multe detalii data trimiteti textul „Info”la adresa de email nicu.company@yahoo.com

  3. Stefan spune:

   E Steven Van Groningen, cu R 🙂

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top