• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • vangroningen

  Bancherii din România s-au împotrivit cât au putut afişării comisoanelor la ATM în cifră reală. S-au invocat tot felul de pretexte prin vocea bancherilor conform cărora afişarea dorită de ANPC ar aduce costuri mult prea mari pentru bănci încât acest lucru ar duce la comisioane suplimentare pentru clienţi.

  Acest lobby susţinut al bancherilor a dus la perfectarea unui acord tacit între ANPC şi bănci cu statut de compromis. Se afişează din martie comisioanele dar în procente şi nu în cifră reală. Este un pas înaninte desigur dar totuşi cine va sta cu calculatorul să efectueze calculelele necesare?

  Steve Van Groningen, şeful Raiffeisen şi al Patronatului Bancar face o dezvăluire cel puţin curioasă pe blogul personal. Mare susţinător al comisioanelor şi al neafişării lor, Van Groningen nu plăteşte nimic la bancomat în ţara sa natală.

  Nu stiu daca cei care spun aceste lucruri au conturi in alte tari UE, dar eu am. Intr-adevar, banca mea din Olanda nu-mi percepe comision pentru retragerile de numerar de la bancomate, dar asta nu o impiedica sa imi perceapa unul de 6,20 euro pe luna pentru administrare cont. Acesta include, evident, si costul retragerilor de numerar. Este oare vorba de ceva gratuit?

  Van Groningen omite însă să facă o comparaţie între salariile angajaţilor băncii din Olanda şi cele ale Raiffeisen în România.

  În plus cei 6.20 euro accoperă un număr n de retrageri. Adică dacă Van Groningen efectuează mai mult de 3 retrageri într-o zi şi ajunge la 100 de retrageri pe lună, aceste 100 de retrageri sunt incluse în cei 6.20 euro indiferent de sumele retrase.

  În Olanda, salariul mediu din bănci este de circa  3.500 de euro, în România salariul oficial mediu ar fi undeva la 800-900 de euro, dar în realitate la unităţile operative este mai mic. Surse din bănci spun că la ghişeu se câştigă de 5-6 ori mai puţin în România decât la centrala din Viena.

   

   

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top