• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • vasilescuAdrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, susține că soluția legii dării în plată este „autoevacuarea”. El se întreabă dacă statul nu ar trebui să-i ajute pe cei care sunt la un pas să-și piardă locuințele.

  „În dezbaterea pe marginea „dării în plată” era inevitabil să se fi ajuns la maximizarea atenției publice pe subiectul „casă” și, deopotrivă, la o puternică stimulare emoțională cu referire la posibilitatea stingerii creanței. Cifrele fiind însoțite de o adnotare cu sensibilă încărcătură psihologică – și anume: „casa, bunul cel mai de preț, de cele mai multe ori agoniseala de o viață a unei familii”. Se impune, așadar, ca statul să gândească serios cum să li se întindă o mână de ajutor celor ce sunt aproape să-și piardă casele? Pentru că soluția legii „dării în plată”, care este autoevacuarea, nu va rezolva această problemă grea.

  În schimb, legea ajunge sub incidenţa unei noţiuni care ne dă frisoane: riscul. Acel risc major ce ar putea împinge băncile către o ‘încetinire’ simțitoare a procesului de creditare, în pericol cu deosebire fiind noua strategie de locuire. Din 2003 până în 2015, în 12 ani, deci, au fost cumpărate sau construite pe credit 300.000 de case. Atât. De câți ani va fi nevoie până să fie acoperit actualul deficit, de un milion de case, dacă băncile vor continua să urce avansul?”, a scris consilierul BNR, într-o opinie publicată pe republica.ro.

  Amintim că legea dării în plată a trecut de votul deputaților. Aceasta ar urma să ajungă pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Există posibilitatea ca legea să fie contestată la Curtea Constituționlă.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top