• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Piraeus reclama credit Casa NouaMai țineți minte cum arăta la început, dincolo de ecranul televizorului , banca la care aveți credit imobiliar? Frumoasă, amuzantă, plină de viață, vă dădea impresia că puteți ajunge pe orice vârf de munte dacă faceți un drum până la cea mai apropiată agenție. Acum, știe toată lumea cum arată: bătrână și hidoasă, nu te-ai imagina lângă ea decât după o beție cruntă după care nu mai ții minte unde ai fost și ce ai făcut. Pentru cei cărora timpul le-a șters de pe retină acea imagine idilică pe care băncile, acum dușmani în procese pe clauze abuzive sau în dosare de executare silită, și-au creat-o cu milioane de euro investiți în reclame, am găsit și am pus mai jos câteva amintiri.

  Înainte de boom-ul imobiliar și de apariția reclamelor amuzante, BCR încerca să ne convingă, în anul 2005, cu o muzică liniștitoare și cu promisiunea că, dacă mergem la bancă să luăm un credit ipotecar, fiecare dintre noi poate avea o casă fix pe gustul său. Cu condiția să fie mică, veche și scumpă, am adăuga noi, pentru că la acea vreme cam atât exista pe piață.

  Piraeus Bank avea în 2007 două reclame care voiau să pară amuzante. Și chiar erau la vremea respectivă, chiar dacă acum nu mai par. În acele reclame, doi tineri își vedeau distruse toate obiceiurile de până atunci din cauza ratelor mari plătite pentru casă. Bineînțeles, banca avea soluția pentru ca ei să își permită unghiuțele, cafeluța sau mobila nouă. Să ghicim. O fi fost vorba de franci elvețieni, yeni japonezi, rupii indiene?

  ABN AMRO, o bancă defunctă în România, o prezenta pe Maria, care voia mai mult decât puteau să îi ofere cei din jur. Mai întâi răspunsuri la întrebări existențiale, apoi nuntă, și în final un copil mic pe care, evident, soțul nu avea bani să îl crească. Așa că apela la banca preluată mai apoi de RBS, și mai apoi închisă cu totul, pentru a obține oferta vieții: un credit în euro cu dobândă de doar 9,5% pe an!

  Banca de stat CEC Bank miza înainte de venirea crizei pe o reclamă mai ”hippie”, cu doi tineri care, din lipsa banilor pentru cumpărarea unei case în care să stea împreună, stăteau în mijlocul unor rafale de ploaie sau într-un cort pe care mai întâi îl lua vântul pe plajă, apoi era ținta privirilor indiscrete ale unor lupi în mijlocul unei păduri. Bineînțeles, cei doi erau îndemnați să-și ia o cameră… sau mai multe.

  Banca Românească ni-l arăta într-o reclamă din 2007 pe un tânăr care semăna cu Victor Ponta, sunând la ușa unor vecini de la o stradă sau două distanță pentru a le duce un chec cu nuci făcut de soția sa, după ce tocmai se mutaseră în casă nouă. Fericire mare pe tânărul cuplu la vremea respectivă, însă între timp banca nu ne-a mai ținut la curent cu ce li s-a întâmplat după venirea crizei.

  Una dintre cele mai mici bănci din piață, Romexterra, cumpărată între timp de alți acționari, nu voia să se lase mai prejos și ne ademenea cu niște imagini ale unei familii fericite în curtea unei vile cochete și cu o ofertă imbatabilă: 70% grad de îndatorare și credite pe 40 de ani. Să ne mai întrebăm de ce a ajuns graficul creditelor neperformante să nu mai aibă loc pe pagină?

  Chiar dacă nu se numără printre reclamele lansate înainte de apariția crizei, merită amintite și reclamele celor de la Millennium Bank, altă bancă dispărută între timp de pe piața din România. Aceștia mergeau, la fel ca majoritatea competitorilor, pe ideea de reclamă amuzantă, cu o mătușă al cărei nepot era dispus să îi facă orice plăcere pentru casă… îi fie ei bine.

   

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top