• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • TelevizorPerioada sărbătorilor de iarnă deschide apetitul pentru cumpărături, iar împreună cu acesta vine și nevoia de finanțare. Dacă nu sunteți atenți, însă, ați putea plăti pentru o tabletă chinezească mai mult decât pentru un iPad, sau pentru o mașină de spălat banală mai mult decât pentru mașina cu care mergeți pe stradă.

  De ce? Pentru că ofertele de credit din mai toate magazinele, fie ele clasice sau online, ascund capcane care pe mulți i-au costat scump deja, mizând pe lipsa de informare a clienților și pe graba acestora de a cumpăra produsele mult visate.

  După dispariția unora dintre IFN-urile care dădeau credite cu buletinul înainte de 2008, au rămas în prim-plan Cetelem și ERB Retail Services, susținute de BNP Paribas și Bancpost, cărora li s-a adăugat de curând Credius, membră în același grup cu Libra Bank.

  Despre aceasta din urmă nu se pot spune prea multe deocamdată, neavând un istoric în ceea ce privește feedback-ul clienților. Ce se poate spune este că au niște costuri halucinante. Pentru un credit în magazin fără documente de venit, doar cu cartea de identitate și completarea unei cereri, DAE pe 30 de luni este de 76%, iar pentru un credit cu adeverință de venit 60%. ”Fără documente de venit” e un termen relativ, pentru că IFN-ul își rezervă dreptul de a cere documente suplimentare, printre care, evident, și adeverință de venit.

  Celelalte două sunt cunoscute deja de multă vreme publicului, mai ales celor care au intrat în contact cu produsele lor de creditare.

  ERB Retail Services, prezentă în magazinele Altex și Domo, dar și în câteva rețele de hypermarketuri, vă poate lua ochii cu acordarea ușoară și fără prea multe documente a creditului, dar vă va lua ulterior și banii, în cantități mai mari decât cele la care vă așteptați. Numeroși clienți s-au plâns de faptul că, pe lângă produsul ales din magazin, au primit fără să fi solicitat și un card de credit, ale cărui costuri nici măcar nu le cunoșteau de la început.

  Dincolo de costurile exagerate ale acestui card, modul său de funcționare este cel puțin bizar. Un exemplu semnificativ este că dacă plătești suma luată de pe card mai devreme de data scadentă nu îți scad costurile, ci dimpotrivă, ești penalizat.

  De asemenea, foarte mulți clienți s-au plâns că le-au fost adăugate sume de plată fără vreo explicație clară, chiar dacă și-au plătit cu conștiinciozitate ratele.

  Și la Cetelem, prezent la Flanco, Domo și la mai multe hypermarketuri, cardul de credit pus la pachet cu produsele luate din magazin este o problemă la care trebuie să fiți atenți. Sumele cerute de la obraz, fără explicații, după plata integrală a creditului, dobânzile astronomice percepute la retragerea de numerar, penalitățile uriașe pentru cei care nu plătesc la timp ratele sunt doar câteva dintre problemele pe care le puteți avea ulterior.

  Mai mult decât atât, în cazul în care dintr-un motiv sau altul rămâneți în urmă cu plata ratelor, trebuie să vă așteptați la metode apropiate de cele ale Clanului Cămătarilor. Printre ele, amenințări cu închisoarea, telefoane la miezul nopții sau vecini informați că sunteți ”căutat(ă) internațional”.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  2 Responses to Vrei televizor nou? S-ar putea să plătești cât pentru un apartament

  1. Andrei spune:

   Articol de doi lei, nedocumentat si rau intentionat. Am cumparat de la Flanco chiar un TV de 3499 lei prin credit Cetelem si am platit exact 3499 de lei inapoi in 12 rate fixe.. Si nu mi-a cerut nimieni niciun leu in plus.. Ce scrieti voi aici sunt niste prostii rau intentionate..

  2. didi spune:

   asta nu e nimic, ia sa vezi DAE la provident sau alti camatari care ofera bani fara niciun fel de documente, chiar si prin telefon. e o reclama la metrou la viva credit sau ceva de genul asta. cu litere mici scrie ca la un credit de 200 de lei pe o luna dobanda e de „numai” 84 de lei… adica 1,2 la suta PE ZI!!! si tine-te bine, DAE e 3772% pe an. da, ai citit bine: 3772 la suta pe an.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top