• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • fr

  Chestiunea creşterii cursului CHF trebuie privită cu maximă responsabilitate. 150.000 de oameni au credite CHF şi au nevoie de stabilizarea ratelor.

  Chiar dacă până acum BNR  a dat impresia că este interesată mai mult de stabilitatea băncilor, majoritatea străine, decât de proprii cetăţeni, creştere ratelor nu ajută băncile.

  Luarea unor măsuri de stabilizare, cel puţin pentru o perioadă a creditelor CHF la un curs fix, va evita crearea de turbulenţe în sistem.

  Precedentul Croaţiei arată că mobilizarea unui număr mare de oameni poate duce la rezultate extraordinare.

  100.000 de croaţi, mobilizaţi de asociaţia de consumatori Potrosac, au obţinut la tribunal, după un an de zile, o decizie de denominare a creditelor CHF.

  Croaţii au dat în judecată şi banca naţională a Croaţiei pentru sprijinirea băncilor.

  Sentinţa din Croaţia spune că băncile au mărit dobânzile într-o manieră netransparentă  încălcând legile protecţiei consumatorilor.

  Au fost vizate de sentinţă băncile: Zagrebacka Banka (UniCredit Group),  Erste Bank, Raiffeisen Bank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitska Banka (Societe Generale Group),  Sberbank (ex Volksbank),  Privredna Banka (Intesa SanPaolo Group).

  Băncile sunt obligate să convertească creditele CHF în moneda croată kuna la cursul acordării cu dobândă fixă.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  19 Responses to Exemplul din Croaţia: 100.000 de oameni au obţinut denominarea CHF

  1. valentin spune:

   Sper ca acest comentariu sa fie citit de cat mai multe persoane, si in special de cele care ne „acuza” pe noi, cei care am luat un credit in CHF, ca meritam ceea ce se intampla acum.
   In primul rand vreau sa le spun tuturor celor care ne fac pe noi, cei cu creditele in CHF, „lacomi” „mai destepti”, ca am luat credite „la moda”, ca am crezut ca luam o „pleasca” ca se insala amarnic, si ca sunt intr-o totala eroare.
   Majoritatea dintre noi am luat un amarat de apartament de 50 mp, 2 camere comuniste la pretul mediu de 85.000 EUR. Nu a fost vorba de lacomie sau desteptaciune, pleasca etc pt ca a-ti dori un asemenea apartament nu reprezinta decat ceva foarte normal, logic si de bun simt. Nu ne-am facut un credit pt un palat, ci pt un amarat de apartament vechi de 2 camere.Asta nu e lacomie.
   Apoi a venit alegerea creditului. Pai noi am ales ce era mai bun in acel moment, adica un credit in CHF. Pt ca era cea mai buna alegere in acel moment, pt ca nu ne puteam incadra la un credit in RON sau EUR si pt ca nu cunoastem viitorul, nu avem acesta putere de a stii viitorul.
   Daca cei de la BNR sunt asa cum pretind mult mai destepti ca noi, si cu siguranta sunt, si spun ca ne-au tot dat sfaturi sa ne imprumutam in RON, de ce au mai acceptat pe piata creditele in CHF?
   Adica daca sunt atat de riscante cum spun ei, de ce le-au acceptat pe piata, de ce le-au permis, daca stiau ca nu sunt bune?
   Cum sa ma imprumut in RON, daca nu s-a putut, si nu m-am incadrat cu salariul??? NU S-A PUTUT sa ma imprumut in RON, domnilor de la BNR…NU S-A PUTUT…INTELEGETI???
   Am indurat destul, noi cei cu creditele in CHF…intelegeti de ce guvernul si bnr trebuie sa intervina??? Pt ca am indurat destul…ajunge!!!
   Am dat 85.000 EUR pe o casa care valoreaza acum 40.000 EUR, deci am pierdut deja 45.000 EUR.
   Am platit timp de 7 ani rate in valoare de 30.000 EUR si mai avem de dat 76.000 CHF care valoreaza 76.000 EUR in acest moment!
   Atentie ne-am imprumutat de 100.000 CHF la o paritate EUR de 1.7 deci am luat 60.000 EUR
   Adica am pierdut 45.000 EUR din devalorizarea casei, 32.000 EUR am platit 7 ani, si surpriza, desi ne-am imprumutat de 60.000 EUR, mai avem de dat dupa 7 ani 76.000 EUR(adica 76.000 CHF)…adica dupa parerea mea umila, domnilor de la BNR si din guvern, si toti cei care ne acuzati pe noi cei cu
   credite in CHF ca meritam, nu credeti ca este cam mult??? Nu credeti ca noi, cei cu credite in CHF avem si noi o limita???
   Am acceptat marea pierdere cu devalorizarea casei, am acceptat cresterea CHF de la 2 RON, la 2.5
   RON, la 3 RON, la 3.7 RON, ne-am platit ratele, dar pana cand??? Nu putem plati la infinit, devenind sclavi, luna de luna rata si principalul sa creasca continuu de la luna la luna… (in EUR calculat)
   Deci la noi, odata cu trecerea timpului, desi platim rate continuu, principalul creste continuu…cum e posibil asa ceva de acceptat?
   Toti spun ca de, ati riscat, ce se intampla daca CHF scadea? Pai va spun eu, atunci LIBOR ar fi crescut si am fi platit cel putin aceeasi suma initiala in RON, pt ca am fi platit mai multi CHF la un curs mai mic…
   Deci oricum am fi lua-o, noi nu am fi castigat.
   Totul are o limita pe lumea asta, nu puteti profita de noi la infinit, doar pt ca am semnat acea inselatorie de contract ipotecar in CHF. Da, este o inselatorie pt ca, chiar daca nimeni nu ne-a obligat sa semnam, ajungem sa platim pe o casa care valoreaza 40.000 EUR de cel putin 4 ori mai mult…cea ce este o anomalie in orice conditii, mai ales in acele conditii „supervizate” si acceptate de BNR.
   Ati luat in calcul faptul ca noi pur si simplu nu mai putem plati ratele care au devenit atat de mari? NU MAI PUTEM PLATI. De aceea trebuie facut ceva!
   Nu putem deveni sclavi pe viata, doar pt ca CHF creste continuu. Nu vom mai putea plati acest credit niciodata…pt ca principalul va creste continuu indiferent ca noi platim rate… (principalul in RON calculat)

   Va multumesc.

   • george spune:

    SInt in aceeasi situati ca si Valentin!! Pina si sumele imprumutate sint identice!

    Trtebuie sa facem ceva, altfel nu se mai poate!

  2. A spune:

   „Sentinţa din Croaţia spune că băncile au mărit dobânzile într-o manieră netransparentă încălcând legile protecţiei consumatorilor.” Nimeni din Romania nu a marit nimic

   Ani de zile ati tot ras de noi, cu ratele voastre mici in Franci. Ani de zile vi s-a tot spus ca daca se intampla ceva, nimeni nu are vreun mecanism de a controla Elvetia. Ani de zile vi s-a tot spus ca asa ceva se poate intampla.

   Cu parere de rau pentru cei care nu se incadrau la alt credit (si fac asta ignorand faptul ca nu, nu exista o lege ca toata lumea are dreptul la credite, ca nu e mancare), intelegeti asa: Banca nu are nicio obligatie fata de voi, BNRul nu are nicio obligatie fata de voi, nimeni nu are nicio obligatie fata de voi. Singura chestie la care aveti dreptul este sa va rugati de banci sa va ofere o posibilitate de refinantare (ce face Raiffeisen).

   • B spune:

    Esti un bou pe bicicleta! Si frustrat…

   • mm90 spune:

    daca azi poti sa iei un credit fara sa ai surpriza ” banca isi modifica cum vrea ea dobanda” este pentru ca au fost altii inaintea ta care au suferit din cauza asta . grupurile de clienti au participat la redactarea oug50 de care poate tu ai parte dar ei nu au., pentru ca asa a zis basescu si gasca lui. daca nu se vor mai da credite in chf va fi si datorita noua , pentru ca ne-am ridicat noi si am strigat. daca am fi tacut acum 5 ani si azi poti sa fi sigur ca erai si tu in aceasta situatie.
    ps. chiar ieri zicea un reporter zf” acum este momentul sa iei credit in chf” si azi sa intarit nchf cu 1 % deja

   • marsor spune:

    Prevedere din codul civil.
    Art. 1271
    Impreviziunea
    (1) Părţile sunt ţinute să îşi execute obligaţiile, chiar dacă executarea lor a devenit mai oneroasă, fie datorită creşterii costurilor executării propriei obligaţii, fie datorită scăderii valorii contraprestaţiei.
    (2) Cu toate acestea, dacă executarea contractului a devenit excesiv de oneroasă datorită unei schimbări excepţionale a împrejurărilor care ar face vădit injustă obligarea debitorului la executarea obligaţiei, instanţa poate să dispună:
    a) adaptarea contractului, pentru a distribui în mod echitabil între părţi pierderile şi beneficiile ce rezultă din schimbarea împrejurărilor;
    b) încetarea contractului, la momentul şi în condiţiile pe care le stabileşte.
    (3) Dispoziţiile alin. (2) sunt aplicabile numai dacă:
    a) schimbarea împrejurărilor a intervenit după încheierea contractului;
    b) schimbarea împrejurărilor, precum şi întinderea acesteia nu au fost şi nici nu puteau fi avute în vedere de către debitor, în mod rezonabil, în momentul încheierii contractului;
    c) debitorul nu şi-a asumat riscul schimbării împrejurărilor şi nici nu putea fi în mod rezonabil considerat că şi-ar fi asumat acest risc;
    d) debitorul a încercat, într-un termen rezonabil şi cu bună-credinţă, negocierea adaptării rezonabile şi echitabile a co

  3. elena spune:

   Inscrieti-va in asociatia Parakletos si pe fb in Grupul clientilor cu credite in chf, puteti inscrie toti prietenii „de suferinta” , veti fi la curent cu tot ce se va intreprinde . Haideti sa fim uniti, doar asa vom reusi. Luati exemplul Croatiei, haideti ca se poate!

  4. Elena spune:

   Inscrieti-va in Grupul clientilor cu credite in chf, pe facebook, veti fi la curent cu tot ce se va intreprinde in acest sens, are deja 4800 membri. Puteti sa inscrieti toti prietenii care sunt in aceeasi situatie disperata

  5. adrian spune:

   d-le isaresc luati masuri pt dreptate verificati conditiile din dosarele de creditare noi vrem sa platim dar corect vrem sa faceti curatenie in conduceriile bancilor cei care au gresit sa plateasca noi cu mari eforturi am platit dar nu mai putem achita in continuare daca vreti veti gasi soluti ca si cei din ungaria si croatia respectati romini ca din spatele nostru luati salariile de mii de euro eu cu meseria de medic am salariu de 2 700 iar rata de la 300e am ajuns la 550 e fam dupa plata intetineri si celorlalte cheltuieli ma ajuta parinti dar pina cind ajutooooor vom muri

  6. paula spune:

   si eu sunt pacalita de banca romineasca unde este lista de semnaturi ar trebui sa semneze si membri fam sa se vada impactul asupra la cite persoane se rasfringe aceasta masura vrem dreptate vrem sa platim corect vrem verificare a dosarelor creditelor neregulile din dosare noi vrem sa avem case vrem pedeapsa bancherilor care dupa ce ne a pacalit refuza sa renegociem sa fie bine si pt noi care platim cu eforturi fffffmari unirea tuturor vom invinge

  7. daniel spune:

   fratilor acum este momentul pt a face presiuni sa fim ascultati vrem sa putem plati rate decente corecte nu bataie de joc vrem corectitudine in contracte si nu vrem cadouri vrem dreptate ca si in ungaria si croatia noi am fost pacaliti de bancheri de ce nu voi sa cadem la intelegere favorabile pt amindoua partile vrem dreptate ai sa ne unim sa ii dam in judecata si blocarea creditelor pina la pronuntatea instantelor unindune vom cistiga la lupta cu camatari dumnezeu sa ne ajute vrem dreptate

  8. Sorin spune:

   Si eu sunt un pacalit al sistemului bancar romanesc, ma alatur voua! Trebuie sa demonstram ca exista unitate si in aceasta tara ce este condusa de persoane ce-si urmaresc doar interesele personale si nu ale cetatenilor ei. Trebuioe sa-i amintim domnului ISARESCU ca-si insuseste 20.000 de euro din munca noastra pentru a apara interesele cetatenilor ROMÂNI.

   • marsor spune:

    stai linistit ca nu sta latifundiarul Isarescu doar pe 20KEur/luna …are el partea lui de „cash” pentru consultanta si suport din partea catorva bancheri darnici…

  9. Andreea spune:

   Haideti sa ne unim sa semnam o petite on line pentru a o depune la BNR,la Guvern,La Presedentie pentru a solicita aceleasi lucruri.

   Daca nu o facem noi o sa murim cu ele de gat,pentru ca in Romania nu poti sa dai garantia si sa nu mai fii urmarit pentru alte bunuri.

   Nu ai cum sa platesti atat.

   HAIDETI SA FACEM ACEST LUCRU.

  10. eu spune:

   N-ai sa vezi asa ceva la romani … romanul asteapta de la cel de langa el sa faca ceva si daca ala reuseste moare de invidie ca nu a facut si el … romanul e prost si sta sa mara de foame in casa…stie sa rabde de pe vremea comunismului ….

   • Gerula spune:

    AI nostrii nu au aderat la Parkletos sa se faca 3000 ca este gratuit dar sa se adune atatia! Un popor de tradatori,asta o arata si istoria noastra!

    • Mariana spune:

     Haideti oameni buni sa facem si noi ceva pentru noi …. Sa facem o petitie online in care sa dam banca nationala in judecata si sa vb cu Piperea!

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top