• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Yannis-DragasakisRecapitalizarea principalelor bănci elene va fi încununată de succes, iar Parlamentul de la Atena va vota legislația bancară până duminică, a dat asigurări Yannis Dragasakis, adjunctul premierului elen, transmite Reuters, preluat de Agerpres. „Există toate precondițiile pentru finalizarea cu succes a procesului de recapitalizare. Ne așteptăm ca rezultatele finale să fie publicate sâmbătă de BCE și până duminică Parlamentul să aprobe legislația privind recapitalizarea”, a declarat Yannis Dragasakis.

  Banca Centrală Europeană (BCE) derulează teste de stres în rândul principalelor instituții financiare elene – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank – pentru a ști cu exactitate care este necesarul lor de capital și pentru a decide viitoarea strategie referitoare la creditorii din Grecia. Conform prevederilor celui de-al treilea program de asistență financiară pentru Grecia, sistemul bancar elen va primi fonduri de 10 – 25 miliarde de euro pentru recapitalizare.

  În ultimii ani, situația băncilor elene s-a înrăutățit pe fondul declinului economiei și al majorării valorii creditelor neperformante, astfel încât acestea vor avea nevoie de a treia recapitalizare, începând din 2010 până în prezent, când Grecia a avut nevoie de asistență financiară pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.

  Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) – principalul acționar al băncilor elene – este instituția care s-a ocupat de recapitalizarea acestor instituții. Piraeus Bank, Alpha, National Bank of Greece și Eurobank, care împreună controlează aproximativ 91% din industria bancară grecească, au fost sprijinite de Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional care, în cadrul precedentelor programe de asistență financiară pentru Grecia, au pus deoparte 50 de miliarde de euro pentru curățarea sectorului bancar elen.

  Cele patru mari bănci elene sunt prezente și pe piața românească prin Alpha Bank, Bancpost, Piraeus Bank și Banca Românească.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top