• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Senatorul PNL Daniel Zamfir, inițiatorul Legii dării în plată, spune că motivarea Curții Constiționale în privința acestei legi ar desființa toate afirmațiile făcute de reprezentanții Băncii Naționale a României pe acest subiect.

  Zamfir se întreabă dacă în cazul BNR putem vorbi „despre neștiință/incompetență sau despre rea-credință/ticăloșie”.

  „În cazul Băncii Naționale, cred cu tărie că trebuie lămurit la nivel instituțional despre ce este vorba: despre neștiință/incompetență sau despre rea-credință/ticăloșie? Și luate măsurile care se impun! Asta pentru că în ambele cazuri consecințele exced pozițiile față de o lege (precum cea pe care am inițiat-o sau altele), ci implică întreaga activitate a BNR.
  Să pornim de aici: pe ce își întemeiază Curtea Constituțională motivarea Deciziei nr.63? Pe Codul Civil și al lui articol legat de impreviziune! Pe ce altceva? Pe prevederile legale legate de CONTRACT și de buna-credință și echitatea care trebuie să guverneze orice raport contractual.
  Pe ce anume și-a întemeiat dl Isărescu primele atacuri la Legea Dării în plată? Ați ghicit: a invocat contractul și Codul Civil! „Mie îmi este greu să îmi imaginez o economie funcţională în care disciplina contractuală devine irelevantă. Adică contractul nu mai contează!”, spunea acesta. ,,Nicăieri în Europa nu se calcă în picioare contractele între părti”, repeta cu altă ocazie.

  Zamfir (PNL): Impreviziunea aduce renegocierea tuturor contractelor în VALUTĂ, potrivit motivării CCR

  Acestea ar fi unele dintre cele mai puțin nocive arme cu care Banca Națională a luptat împotriva acestei Legi. Le amintesc pe scurt pe cele mai grave:
  – Legea generează un risc sistemic, cel puțin o bancă ar urma să dea faliment
  – Pierderile în economie ar fi de circa un miliard de euro
  – Creditarea în ansamblu va fi ucisă: „Întreb si eu public, spunea chiar dl Isărescu, cine va mai acorda credite imobiliare dacă se preconizează prin lege că rambursarea se va face în clădiri?! Această inițiativă omoară din start creditarea viitoare”
  – Banii deponenților sunt în pericol
  Nimic din toate acestea nu s-a produs nici măcar în cea mai mică proporție! Iar acum, Curtea Constituțională certifică și validitatea și temeinicia acestei Legi! Și atunci de ce s-a ,,înșelat” atât de rău onor Banca Centrală a țării? Din prostie sau din ticăloșie? În ambele cazuri oamenii ăștia care o conduc și au dus această luptă incorectă mai pot rămâne pe scaunul lor?”, a scris Zamfir pe Facebook.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  2 Responses to Zamfir (PNL): CCR certifică și validitatea și temeinicia dării în plată | Ce spune Isărescu acum

  1. Judecatori amatori spune:

   Las fierbinti – instantele din Romania
   Sunt in proces cu o banca privind inghetarea cursului – 5 instante au decis inghetarea cursului privind acelasi articol, 3 sunt definitive, din care doua solutii date de catre Tribunalul Bucuresti. Pe fond mie mi s-a respins cererea, iar pe surse am aflatv ca asa e practica la instanta unde am cauza. O sa fac apel, dar stau si ma intreb … stiti zicala aceea cand iti zice unul ca esti beat nu-l bagi in seama, cand iti zic doi eehhhh. ma da cand 5 iti zic ca esti beat, iar tu sustii ca esti treaz apai clar ca vorbim de las fierbinti fratilor …. o iei razna si cu instantele astea … fiecare dupa capul lor …. repet, in discutie, vorbim de exact acelasi articol cu aceeasi banca, acelasi tip de contract …. cred ca astia au fost la cursul de la Sinaia dat de BNR ca altfel nu-mi explic …

  2. cosmin spune:

   Interesant….. De ce nu a sarit BNR in sus cand s-au acordat creditele in CHF asa cun au sarit in apararea bancilor. De aici reiasa foarte clar ca cetatenii sunt 0 in raport cu bancile pentru BNR. Drepturile cetatenilor au fost incalcate flagrant………. Avem 40 de morti, poate si mai multi…. si nu s-a intamplat nimic….. cati mai trebuie sa moara pana vedem si noi o institutie a statului care sa verifice daca BNR si bancile au respectat reglementarile privind acordarea acestor credite in CHF. Cine ne spune cat de constitutional a fost acordarea acestor credite, daca au fost incalcate drepturile constitutionale ale cetatenilor …… o sa fiti uimiti cate drepturi au fost incalcate. Nu a contat modul cum au fost acordate , nu a contat ca stiau foarte bine actionarii bancilor straine ce se va intampla cu moneda CHF, aveau informatia, de ce credeti ca aceste credite s-au dat doar in Europa de Est ….., la acest nivel nimic nu e intamplator. Din pacate nu avem un sistem bancar corect si transparent ……. de aici si saracia acestei tari….. nu poti sa lasi pe mafiotii astia sa faca atatia bani pe spatele romanilor si sa plece cu ei afara. Asadar maine Curtea Constitutionala are o obligatie morala , sa priveasca cu atentie modul cum au fost acordate aceste credite, publicitatea ascunsa si inselatoare la acordarea creditelor, nesimtirea nelimitata a bancilor de a mai castiga si din diferenta de curs valutar, data de BNR, nici macar sa zica rata se incaseaza la cursul BNR. De asemenea Curtea trebuie sa decida de asa natura incat sa numai existe nicio interpretare, sa fie foarte clara astfel incat toate partile implicate sa stie exact ce au de realizat mai departe, altfel o decizie care sa contina impreviziuni face rau tuturor partilor. Se doreste echitate si dreptate.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top